subota, 1. rujna 2018.

Moji najbolji recepti - PODVARAK OD SLATKOG KUPUSA SA PIRE KROMPIROM

PODVARAK OD SLATKOG  KUPUSA SA PIRE KROMPIROM


Podvarak sa kiselim kupusom mnogima je omiljeno jelo, ali evo prijedloga  kako  ga spremiti  na malo drugačiji  način,  ovaj put sa slatkim kupusom  u kombinaciji sa mljevenim mesom, suhovinom i pire krompirom. Napravite i probajte i sigurno ćete uživati u odličnom obroku.









SASTOJCI:

1 kg kupusa
400 g mljevenog mesa
100 g goveđe pečenice ili slanine
1 veća mrkva
2 glavice crvenog luka
1 kašičica  aleve paprike
lovorov list
ulje
so, biber
suhi začin

Za pire:
600 g krompira
1 jaje
50 g maslaca
1 kašika kisele pavlake

PRIPREMA:

Kupus izrezati na rezance, crveni luk na kockice, a mrkvu na kolutiće.



Na ulju propržiti  crveni luk, dodati mrkvu  i sve kratko propržiti.  Dodati narezani kupus, posoliti, pobiberiti, dodati  suhi začin, lovorov list,  nasjeckano  suhomesnato  po izboru i uz konstantno  miješanje  dinstati dok kupus ne omekša.  Po potrebi doliti vrlo malo vode prilikom dinstanja  ukoliko je potrebno. Na kraju dodati  alevu papriku. 



U zasebnoj šerpi na zagrijanom ulju propržiti  mljeveno meso. Također posoliti i pobiberiti.



Krompir oguliti i izrezati na ploške i skuhati. Skuhani krompir  procijediti i izgnječiti  u pire.  Posoliti, dodati maslac i promiješati. Jaje izmutiti dodati kiselu pavlaku i sve dobro promiješati  da  se dobije glatka masa.

U izdinstani kupus dodati prethodno  pripremljeno mljeveno meso.
Zatim to sve preručiti u posudu za pečenje
koju smo prethodno namazali  maslacem.



Špricu za ukrašavanje sa širim zvjezdastim nastavkom napuniti pireom i rasporediti  preko kupusa.
Ukoliko  nemate špricu  i želite bržu  varijantu, pire nanesite  kašikom, lijepo poravnajte i išarajte viljuškom.



Zatim sve skupa staviti da se zapeče u prethodno  zagrijanoj rerni oko 25 minuta na temperaturi  od  180°C i dok pire blago ne porumeni. 



Jelo je spremno za posluženje uz dodatak kisele pavlake po želji.



Prijatno!

Nema komentara:

Objavi komentar