Podvarak sa kiselim kupusom mnogima je omiljeno jelo, ali evo prijedloga kako ga spremiti na malo drugačiji način, ovaj put sa slatkim kupusom u kombinaciji sa mljevenim mesom, suhovinom i pire krompirom. Napravite i probajte i sigurno ćete uživati u odličnom obroku.
SASTOJCI:
1 kg kupusa
400 g mljevenog mesa
100 g goveđe pečenice ili slanine
1 veća mrkva
2 glavice crvenog luka
1 kašičica aleve paprike
lovorov list
ulje
so, biber
suhi začin
Za pire:
600 g krompira
1 jaje
50 g maslaca
1 kašika kisele pavlake
PRIPREMA:
Kupus izrezati na rezance, crveni luk na kockice, a mrkvu na kolutiće.
Na ulju propržiti crveni luk, dodati mrkvu i sve kratko propržiti. Dodati narezani kupus, posoliti, pobiberiti, dodati suhi začin, lovorov list, nasjeckano suhomesnato po izboru i uz konstantno miješanje dinstati dok kupus ne omekša. Po potrebi doliti vrlo malo vode prilikom dinstanja ukoliko je potrebno. Na kraju dodati alevu papriku.
U zasebnoj šerpi na zagrijanom ulju propržiti mljeveno meso. Također posoliti i pobiberiti.
Krompir oguliti i izrezati na ploške i skuhati. Skuhani krompir procijediti i izgnječiti u pire. Posoliti, dodati maslac i promiješati. Jaje izmutiti dodati kiselu pavlaku i sve dobro promiješati da se dobije glatka masa.
U izdinstani kupus dodati prethodno pripremljeno mljeveno meso.
Zatim to sve preručiti u posudu za pečenje
koju smo prethodno namazali maslacem.
Špricu za ukrašavanje sa širim zvjezdastim nastavkom napuniti pireom i rasporediti preko kupusa.
Ukoliko nemate špricu i želite bržu varijantu, pire nanesite kašikom, lijepo poravnajte i išarajte viljuškom.
Zatim sve skupa staviti da se zapeče u prethodno zagrijanoj rerni oko 25 minuta na temperaturi od 180°C i dok pire blago ne porumeni.
Jelo je spremno za posluženje uz dodatak kisele pavlake po želji.
Prijatno!
Nema komentara:
Objavi komentar