Brzi i jednostavni sa pripremu pužići sa mljevenim mesom. Idealni su za sve prilike, za doručak ili večeru, ali i za goste ili različite proslave.
SASTOJCI :
500 g kora za pitu
2 glavice crvenog luka
500 g mljevenog mesa
so, biber
suhi začin
malo ulja
Za premazivanje:
2 jaja
200 ml kisele pavlake
100 ml mlijeka ili kisele vode
2 kašike ulja
1/2 praška za pecivo
PRIPREMA :
Crveni luk očistiti i isjeći na kockice. Na zagrijanom ulju propržiti crveni bluk, a zatim dodati mljeveno meso i pržiti dok ne ispari suvišna tečnost.
Posoliti, pobiberiti i dodati malo suhog začina.
Odložiti na stranu i ostaviti da se meso prohladi.
Počinjemo sa pripremom mase za premazivanje. U odgovarajućoj posudi umutiti jaja, dodati pavlaku, mlijeko, prašak za pecivo, ulje i malo soli.
Na radnu površinu staviti jednu koru i premazati je sa oko 2- 3 kašike preljeva. Na donji kraj kore dodati dio fila od mljevenog mesa i smotati u rolnicu. Zatim rolnicu smotati u krug da bi dobili oblik pužića.
Na isti način oblikovati još pužića.
Tepsiju obložiti pek papirom i u nju redati pužiće.
Svaki pužić premazati još sa malo ulja i preostalim preljevom ukoliko vam je ostalo.
Peći u prethodno zagrijanoj rerni 25 - 30 minuta na temperaturi od 180° C.
Poslužiti tople, premda su ukusni i kada se ohlade.
Nema komentara:
Objavi komentar