Možda ako pročitate sam naslov, pomislit ćete da ovaj recept ima veze sa pečenim mesom na roštilju, ali ovo je malo drugačije jelo iz bosanske kuhinje. Jako jednostavno za napraviti i veoma je ukusno. Dakle ono se lagano kuha, odnosno ćevabi. Poslužiti ga možete uz rižu, pire krompir, palentu, tjesteninu, uz domaću pogaču ili lepine.
SASTOJCI:
500 g teleće krtine
2 - 3 veće glavice crnog luka
2 veće mrkve
3 češnja bijelog luka
1 kafena kašika začinske paprike
50 ml paradajz pirea
so
30 ml ulja
biber
suhi začin
peršinov list
Meso izrezati na manje kockice.
U većoj šerpi zagrijati ulje. Isjeckati crveni i i bijeli luk na sitno, a mrkvu na kolutiće.
Na zagrijano ulje dodati luk i mrkvu, kratko propržiti, pa dodati meso meso i dinstati na umjerenoj temperaturi dok suvišna tečnost koju su pustili meso i povrće ne ispari.

Zatim dodati začinsku papriku, kratko promiješati i podliti sa 1 šoljom tople vode, odnosno da pokrije meso.
Šerpu poklopiti i ostaviti da se dinsta na laganoj vatri sve dok meso ne omekša.
Prilikom kuhanja voditi računa da li ima dovoljno tečnosti, kako jelo ne bi zagorilo. Dinstati sve dok meso ne omekša, uz postepeno dolijevanje tople vode po potrebi.
Pred kraj kuhanja dodati paradajz pire i peršinov list, so, biber i suhi začin.
Kuhati još oko 5 minuta.
Poslužiti uz prilog po vašem izboru.
Prijatno!
Nema komentara:
Objavi komentar