ZELJANIK BEZ KORA
Kada nemate vremena da napravite pitu sa korama, evo jednog brzog recepta - zeljanik bez kora. Odličan prijedlog za večeru ili doručak ili za iznenadne goste. Poslužiti ga možete uz sir, jogurt ili kiselo mlijeko i dobit ćete jedan fini i ukusni
obrok.
SASTOJCI:
4 jaja
1 1/2 (jedna i po) šolja brašna
1/2 šolje griza
1 prašak za pecivo
400 g blitve ili špinata
150 g tvrđeg bijelog sira
125 ml ulja
1 šolja jogurta
2 male kašičice soli
PRIPREMA:
Obariti špinat ili blitvu, veoma kratko 2 - 3 minute, pa ga preliti hladnom vodom, da bi zaustavili proces kuhanja i da bi zelje zadržalo
finu zelenu boju. Potom zelje sitno isjeckati i odložiti na stranu.
Odvojiti bjelanca od žumanaca. Od bjelanjaka izraditi čvrsti snijeg.
U posebnoj zdjeli umutiti žumanjke, zatim dodati ulje, jogurt, so, na kockice izrezani sir i pripremljeno zelje.
Brašno prosijati sa praškom za pecivo i pomiješati ga sa grizom.
U masu od žumanaca dodavati brašno, naizmjenično sa snijegom od bjelanjaka.
Miješati kuhačom dok se ne dobije ujednačena masa.
Pleh veličine 38x25 cm podmazati margarinom i posuti brašnom.
Izliti pripremljenu smjesu i peći u prethodno zagrijanoj rerni na 180 stepeni C oko 30 minuta.
Poslužiti toplo uz jogurt, pavlaku ili sir.
Prijatno!
Napomena: Šolja koja se koristila za mjerenje sastojaka u receptu je od 300 ml.
Nema komentara:
Objavi komentar