subota, 9. lipnja 2018.

Moji najbolji recepti - ZELJANIK BEZ KORA

ZELJANIK BEZ KORA


Kada nemate vremena da napravite pitu sa korama, evo jednog brzog recepta - zeljanik bez kora. Odličan prijedlog za večeru ili doručak ili za iznenadne goste. Poslužiti ga možete uz sir, jogurt ili kiselo mlijeko i dobit ćete jedan fini i ukusni 
obrok.




SASTOJCI:


4 jaja

1 1/2 (jedna i po) šolja brašna
1/2 šolje griza
1 prašak za pecivo
400 g blitve ili špinata 
150 g tvrđeg bijelog sira
125 ml ulja
1 šolja jogurta
2 male kašičice soli

PRIPREMA:


Obariti špinat ili blitvu, veoma kratko 2 - 3 minute, pa ga preliti hladnom vodom, da bi zaustavili proces kuhanja i da bi zelje zadržalo

finu zelenu boju. Potom zelje sitno isjeckati i odložiti na stranu.

Odvojiti bjelanca od žumanaca. Od bjelanjaka izraditi čvrsti snijeg.

U posebnoj zdjeli umutiti žumanjke, zatim dodati ulje, jogurt, so, na kockice izrezani sir i pripremljeno zelje.



Brašno prosijati sa praškom za pecivo i pomiješati ga sa grizom.
U masu od žumanaca dodavati brašno, naizmjenično sa snijegom od bjelanjaka.
Miješati kuhačom dok se ne dobije ujednačena masa.

Pleh veličine 38x25 cm podmazati margarinom i posuti brašnom.


Izliti pripremljenu smjesu i peći u prethodno zagrijanoj rerni na 180 stepeni C oko 30 minuta.






Poslužiti toplo uz jogurt, pavlaku ili sir.

Prijatno!

Napomena: Šolja koja se koristila za mjerenje sastojaka u receptu je od 300 ml.




Nema komentara:

Objavi komentar