srijeda, 13. lipnja 2018.

Moji najbolji recepti - MONAKO KOLAČ

MONAKO KOLAČ


Idealan desert za nadolazeće tople dane. Fenomenalnog je ukusa i jako kremast. Priprema oduzima jako malo vremena i što je najvažnije nije potrebno ništa peći. Obavezno ga probajte i uživajte u ovom divnom desertu.






SASTOJCI:

Za podlogu:
20 komada petit keksa (prema potrebi)

Za kremu:
1 l mlijeka
150 g šećera
1 vanilin šećer
100 g gustina
125 g maslaca

Za ukrašavanje:
2 kesice šlag pjene
100 g čokolade za kuhanje

Za doradu:
50 ml mlakog mlijeka
1 kašika ruma

PRIPREMA:


U pleh veličine 35x23 cm složiti  jedan red keksa, tako da se pokrije cijelo dno  pleha, kako je prikazano na slici. Pomiješati rum i mlijeko i pomoću kuharske četkice vrlo malo natopiti keks.







Počinjemo sa pripremom kreme.
Gustin promiješati sa šećerom i vanilin šećerom i  200 ml hladnog mlijeka i promiješati žicom da se razbiju sve grudice. Preostalih 800 ml mlijeka staviti na šporet da prokuha. Kada prokuha skloniti sa vatre, dodati gustin i vratiti na šporet i na laganoj vatri, neprekidno miješajući skuhati kremu.
Kada krema dobije potrebnu gustinu, skloniti šerpu sa šporeta. U još vruću kremu dodati na kocke izrezan maslac i miješati dok se maslac otopi i masa ujednači.

Dobivenu kremu odmah preliti preko keksa u plehu, lijepo poravnati i ostaviti da se ohladi.



Čokoladu za kuhanje  izrenadati na krupnu stranu ribeža. Šlag pjene umutiti prema uputi sa pakovanja. 
U umućeni šlag dodati narendanu čokoladu i promiješati špatulom.

Premazati preko ohlađenog fila od gustina. 



Kolač rashladiti u frižideru i nakon toga uživati u kremastom i neodoljivom desertu.




Prijatno!

SAVJET VIŠE: Zbog boljeg ukusa poželjno je da koristite maslac u pripremi kreme.






Nema komentara:

Objavi komentar