nedjelja, 30. rujna 2018.

Moji najbolji recepti - LOVAČKA SALATA

LOVAČKA SALATA

Evo još jednog recepta za zimnicu, koji se brzo  i lako priprema.  Radi se o lovačkoj salati, koja će vas oduševiti svojim ukusom, mirisom i brzinom pripreme.  Pomalo ljutkasta, odakle i dolazi naziv lovačka, može se koristiti kao umak ili preljev uz pečenje, dodatak gulašu, ali i kombinaciji bez mesa uz tjesteninu.









SASTOJCI:

3 kg crvenih paprika
2 kg paradajza
2 supene kašike šećera
2 supene kašike soli
200 ml vinskog sirćeta ( 5%)
250 ml ulja
3 kafene kašikice  mljevenog bibera
1 glavica bijelog luka

PRIPREMA:

Paprike i paradajz oprati. Paprike očistiti  od sjemenki i izrezati na kockice veličine oko 1×1 cm.



Paradajz izrezati i potom samljeti na mašinu za meso.



U prikladnu  šerpu  dodati mljeveni paradajz, zatim dodati sirće, ulje, so i šećer  i staviti da se kuha na umjerenoj temperaturi  dok  se ne zgusne. 



Vrijeme kuhanja je otprilike  oko 1 i po sat.



Kada se paradajz zgusnuo dodati isjeckane paprike, dobro promiješati  i krčkati  još oko 40 minuta kada prokuha uz stalno miješanje. Možda će vam izgledati  jako gusto, ali paprike će prilikom zagrijavanja ispustiti tečnost i bit će taman.
Na polovini kuhanja dodati biber i propasirani bijeli luk i nastaviti sa kuhanjem do kraja.
Vruću salatu sipati u oprane, osušene i zagrijane tegle  u rerni na 100°C.
Odmah zatvoriti odgovarajućim metalnim poklopcima na gvint.






Vratiti u isključenu i toplu rernu i ostaviti  da se postepeno ohladi do sutradan.
Spremiti u police sa ostalom zimnicom.

Nema komentara:

Objavi komentar