petak, 14. rujna 2018.

Moji najbolji recepti - FINA MUSAKA OD PATLIDŽANA

FINA MUSAKA OD PATLIDŽANA

Odlična kombinacija patlidžana, mljevenog mesa i svježeg paradajza u obliku musake, sa preljevom od jaja i kisele pavlake. Musaka je idealna za porodični ručak, a praktično je glavno jelo i kad pripremate večeru za goste, jer se može pripremiti unaprijed, te servirati toplo iz rerne.














SASTOJCI:

800 g plavog patlidžana
400 g mljevenog mesa
2 glavice crvenog  luka
2 cešnja bijelog luka
2-3 svježa  paradajza
3-4 kašike brašna
3 jaja
200 ml kisele pavlake
50 ml mlijeka
kopar, peršinov  list
ulje
20 g maslaca
so, biber
suhi začin

PRIPREMA:

Crveni luk očistiti i izrezati na kockice. Na ulju staklasto propržiti crveni luk, dodati  mljeveno  meso, propržiti, dodati propasirani  bijeli luk, so biber, malo suhog začina  i odložiti  na stranu.



Plave patlidžane oguliti, izrezati ih na uzdužne komade, posoliti ih i ostaviti da puste sok.
Zatim patlidžane  uvaljati  u brašno  i pržiti  ih na vrelom ulju. Ispržene  patlidžane redati na kuhinjski ubrus da se ocijede  od suvišne masnoće.
Paradajz  oguliti  i izrezati  na  ploške.
Posudu za pečenje  namazati maslacem i u nju nanijeti jedan red patlidžana.



Na patlidžane  rasporediti  polovinu mesa.



Preko mesa poredati kriške  paradajza.
Paradajz malo posoliti, posuti peršinom  i koprom.



Preko paradajza  nanijeti  drugu polovinu  mesa, a zatim preko mesa nanijeti preostale  ispržene patlidžane.





Staviti u prethodno  zagrijanu rernu na 180°C da se peče oko 10 minuta.
U odgovarajućoj posudi  umutiti jaja, dodati pavlaku,  mlijeko i malo soli.
Nakon deset minuta izvaditi  posudu iz rerne, preliti musaku pripremljenim preljevom.



Peći na istoj temperaturi  još oko 25 minuta dok fino ne porumeni.



Musaka je spremna za posluženje.



Prijatno!


Nema komentara:

Objavi komentar