Odlična kombinacija patlidžana, mljevenog mesa i svježeg paradajza u obliku musake, sa preljevom od jaja i kisele pavlake. Musaka je idealna za porodični ručak, a praktično je glavno jelo i kad pripremate večeru za goste, jer se može pripremiti unaprijed, te servirati toplo iz rerne.
SASTOJCI:
800 g plavog patlidžana
400 g mljevenog mesa
2 glavice crvenog luka
2 cešnja bijelog luka
2-3 svježa paradajza
3-4 kašike brašna
3 jaja
200 ml kisele pavlake
50 ml mlijeka
kopar, peršinov list
ulje
20 g maslaca
so, biber
suhi začin
PRIPREMA:
Crveni luk očistiti i izrezati na kockice. Na ulju staklasto propržiti crveni luk, dodati mljeveno meso, propržiti, dodati propasirani bijeli luk, so biber, malo suhog začina i odložiti na stranu.
Plave patlidžane oguliti, izrezati ih na uzdužne komade, posoliti ih i ostaviti da puste sok.
Zatim patlidžane uvaljati u brašno i pržiti ih na vrelom ulju. Ispržene patlidžane redati na kuhinjski ubrus da se ocijede od suvišne masnoće.
Paradajz oguliti i izrezati na ploške.
Posudu za pečenje namazati maslacem i u nju nanijeti jedan red patlidžana.
Na patlidžane rasporediti polovinu mesa.
Preko mesa poredati kriške paradajza.
Paradajz malo posoliti, posuti peršinom i koprom.
Preko paradajza nanijeti drugu polovinu mesa, a zatim preko mesa nanijeti preostale ispržene patlidžane.
Staviti u prethodno zagrijanu rernu na 180°C da se peče oko 10 minuta.
U odgovarajućoj posudi umutiti jaja, dodati pavlaku, mlijeko i malo soli.
Nakon deset minuta izvaditi posudu iz rerne, preliti musaku pripremljenim preljevom.
Musaka je spremna za posluženje.
Prijatno!
Nema komentara:
Objavi komentar