Brz i jednostavan kolač za pripremu, od vrlo malo sastojaka, koje gotovo uvijek imate u kući, sočan i fin, odličan uz šoljicu popodnevne kafe i ne pretjerano sladak.
SASTOJCI:
Za biskvit:
3 jaja
8 kašika šećera
8 kašika ulja
8 kašika mlijeka
8 kašika brašna
1 kašika kakao praha
1 prašak za pecivo
Za preljev:
250 ml mlijeka
250 ml vode
8 kašika šećera
1 vanilin šećer
Za ukrašavanje:
2 kesice šlag kreme od čokolade
PRIPREMA:
Odvojiti bjelanjke od žumanjaka. Brašno promiješati s praškom za pecivom i kakaom, a zatim sve zajedno prosijati.
Bjelanjke umutiti u čvrst snijeg sa šećerom, dodati jedno po jedno žuamance i još kratko umutiti. Zatim isključiti mikser.
Kuhačom lagano dodavati ulje, zatim brašno sa kakaom i praškom za pecivo i mlijeko. Miješati lagano dok se ne dobije ujednačena masa.
Masu izliti u pleh veličine 35x20 cm koji smo prethodno podmazali margarinom i posuli brašnom.
Peći u prethodno zagrijanoj rerni na 180° C oko 20 minuta.
Za to vrijeme pripremiti preljev. U šerpu na šporetu dodati mlijeko, vodu, šećer i vanilin šećer i kada prokuha kuhati 1-2 minute samo da se otopi šećer.
Zatim kolač ostaviti da se ohladi.
Šlag kreme od čokolade umutiti prema upustvu sa vrećice i premazati kolač.
Dekoraciju završiti ribanom čokoladom.
Ostaviti u frižider da se kolač ohladi, a zatim poslužiti.
Prijatno!
Nema komentara:
Objavi komentar