četvrtak, 20. rujna 2018.

Moji najbolji recepti - AJVAR SA SENFOM

AJVAR SA SENFOM

Mislim da nema  ništa  ljepše od  mirisa domaćeg ajvara.  Postoji raznih varijanti recepata  za  ajvar, a ovo je jedan od načina kako ga ja spremam. Kombinacija crvenih paprika, paradajza i mrkve sa senfom. Zaista je odličnog ukusa, napravite i probajte.










SASTOJCI:

4 kg crvenih paprika roga
2 kg paradajza
2 kg mrkve
50 g soli
700 ml ulja
2 manje glavice bijelog luka
300 g senfa

PRIPREMA:

Paprike oprati i očistiti  od sjemenki, izrezati na uže  trake, paradajz  izrezati  na kriške, a mrkvu oguliti.



Pripremljene paprike i paradajz samljeti na mašini za meso. Poželjno je da mašina ima sitnu mrežicu.



Zatim samljevene paprike i paradajz  dodati u veću  šerpu  i staviti na šporet da se lagano ukuhava uz stalno miješanje.

U međuvremenu  mrkvu ribati na sitno rende i postepeno dodavati prethodnoj masi od paradajza i paprika, dodati so i nastaviti sa ukuhavanjem ajvara.





Otprilike na polovini kuhanja, nakon sat i po vremena polako dodavati polovinu predviđene  količine ulja, a zatim nastaviti sa kuhanjem.
Nakon pola sata dodati postepeno preostalo ulje, propasirani bijeli luk i kuhati do željene gustoće.
Ajvar mora biti gust i kad povučete po dnu šerpe kuhačom, treba ostati trag.



Vruć, skuhan i gotov ajvar skinuti sa vatre i u njega dodati senf i dobro promiješati.
Oprane i osušene tegle staviti da se zagriju u rernu na 100 °C .
Vruć ajvar sipati u zagrijane tegle i odmah ih zatvarati  odgovarajućim poklopcima na gvint.
Zatim ajvar vratiti u toplu i isključenu rernu i ostaviti da se postepeno  ohladi do sutradan.





Spremiti u police sa ostalom zimnicom. 




Nema komentara:

Objavi komentar