AJVAR SA SENFOM
Mislim da nema ništa ljepše od mirisa domaćeg ajvara. Postoji raznih varijanti recepata za ajvar, a ovo je jedan od načina kako ga ja spremam. Kombinacija crvenih paprika, paradajza i mrkve sa senfom. Zaista je odličnog ukusa, napravite i probajte.
SASTOJCI:
4 kg crvenih paprika roga
2 kg paradajza
2 kg mrkve
50 g soli
700 ml ulja
2 manje glavice bijelog luka
300 g senfa
PRIPREMA:
Paprike oprati i očistiti od sjemenki, izrezati na uže trake, paradajz izrezati na kriške, a mrkvu oguliti.
Pripremljene paprike i paradajz samljeti na mašini za meso. Poželjno je da mašina ima sitnu mrežicu.
Zatim samljevene paprike i paradajz dodati u veću šerpu i staviti na šporet da se lagano ukuhava uz stalno miješanje.
U međuvremenu mrkvu ribati na sitno rende i postepeno dodavati prethodnoj masi od paradajza i paprika, dodati so i nastaviti sa ukuhavanjem ajvara.
Otprilike na polovini kuhanja, nakon sat i po vremena polako dodavati polovinu predviđene količine ulja, a zatim nastaviti sa kuhanjem.
Nakon pola sata dodati postepeno preostalo ulje, propasirani bijeli luk i kuhati do željene gustoće.
Ajvar mora biti gust i kad povučete po dnu šerpe kuhačom, treba ostati trag.
Vruć, skuhan i gotov ajvar skinuti sa vatre i u njega dodati senf i dobro promiješati.
Oprane i osušene tegle staviti da se zagriju u rernu na 100 °C .
Vruć ajvar sipati u zagrijane tegle i odmah ih zatvarati odgovarajućim poklopcima na gvint.
Zatim ajvar vratiti u toplu i isključenu rernu i ostaviti da se postepeno ohladi do sutradan.
Spremiti u police sa ostalom zimnicom.
Nema komentara:
Objavi komentar