nedjelja, 9. rujna 2018.

Moji najbolji recepti - SOČNA ŠTRUDLA OD JABUKA

SOČNA  ŠTRUDLA OD JABUKA


Jako jednostavan  recept za pripremu sočne štrudle od jabuka, uz dodatak oraha i cimeta  u nadjevu i preljevom od griza i  jogurta.  Zaista je fantastičnog  ukusa.  Recept je prilagođen  današnjem užurbanom  tempu života,  sa gotovim korama koje znatno štede  na vremenu  i samom  procesu  pripreme.










SASTOJCI:

500 g kora za pitu

Za premazivanje:

(za mjeru koristiti čašu od 200 ml)

3 čaše jogurta
1 čaša ulja
1 1/2 ( jedna i po) čaša griza
2 čaše  šećera 
1 prašak za pecivo
1 vanilin šećer 

Za nadjev:
1 kg jabuka
1 vanilin šećer 
100 g oraha
cimet


PRIPREMA:

U posudi za miješanje sjedniti jogurt, šećer, vanilin šećer, zatim dodati ulje i griz promiješan sa praškom za pecivo. Sve promiješati  žicom da se dobije ujednačena masa.





Jabuke oprati, oguliti i naribati na krupno rende i ukoliko su suviše sočne, blago ih ocijediti. Zatim jabukama dodati vanilin šećer, sjeckane orahe i cimet. Ukoliko su jabuke kisele možete i njih po želji još malo pošećeriti po ukusu.


Počinjemo sa pripremom štrudle. Za jednu rolnicu koristimo 3 kore.





 Prvu koru stavimo na radnu površinu i premažemo sa pripremljenim preljevom, stavimo drugu koru i nju premažemo  preljevom, zatim i treću koju isto mažemo preljevom.




Zatim  rasporedimo dio nadjeva od jabuka, savijemo ivice i lagano uvijemo u rolat.





Pripremljeni rolat stavljamo u pleh koji smo obložili papirom za pečenje. Tako radimo sve do utroška materijala.

Između rolata ostaviti razmak, jer će prilikom pečenja nadoći.  
Ja sam imala 12 kora i dobila 4 rolata. 

Peći  u prethodno zagrijanoj rerni na 180 stepeni C oko 40 minuta. 


Pečenu i ohlađenu  štrudlu posuti šećerom u prahu i poslužiti.




Prijatno!


Nema komentara:

Objavi komentar