SASTOJCI:
Za tijesto:
140 g maslaca
140 g šećera
140 g mljevenih oraha
1 vanilin šećer
100 g brašna
4 bjelanjka
Za glazuru:
4 žumanjka
140 g šećera u prahu
PRIPREMA:
Umutiti čvrsti snijeg od bjelanjaka. U drugoj posudi pjenasto umutiti maslac sa šećerom i vanilin šećerom.
Zatim postepeno dodati orahe i masu dobro ujednačiti. Potom naizmjenično dodavati brašno i snijeg od bjelanjaka. Miješati kuhačom ili špatulom dok se ne dobije ujednačena masa.
Pravougani pleh veličine 30x20 cm premazati margarinom i posuti brašnom.
Masu za tijesto izliti u pleh i fino poravnati.
Dok se kolač peče pripremamo glazuru za koji je potrebno pjenasto umutiti žumanjke sa šećerom u prahu.
Na vruć i pečen kolač ravnomjerno izliti glazuru i ostaviti kolač da se ohladi.
Nakon toga kolač i ostaviti da se fil osuši do najmanje 24 sata na toplom mjestu, a po potrebi i duže, ovisno o toplini prostorije.
Kada se glazura osuši, kolač sjeći na štanglice željene debljine i veličine i služiti.
Prijatno!
Nema komentara:
Objavi komentar