četvrtak, 3. siječnja 2019.

Moji najbolji recepti - ŽUTE ŠTANGLICE

ŽUTE ŠTANGLICE

Još jedan kolač divan kolač, starinski recept za žute štanglice. Bogatog ukusa sa tijestom od bjelanjaka i oraha i slatkom hrskavom glazurom od žumanjaka.











SASTOJCI:

Za tijesto:
140 g maslaca
140 g šećera
140 g mljevenih oraha
1 vanilin šećer
100 g brašna
4 bjelanjka

Za glazuru:
4 žumanjka
140 g šećera u prahu

PRIPREMA:

Umutiti čvrsti snijeg od bjelanjaka. U drugoj posudi pjenasto umutiti maslac sa šećerom i vanilin šećerom.

Zatim postepeno dodati orahe i masu dobro ujednačiti. Potom naizmjenično dodavati brašno i snijeg od bjelanjaka. Miješati kuhačom ili špatulom dok se ne dobije ujednačena masa.

Pravougani pleh veličine 30x20 cm premazati margarinom i posuti brašnom.

Masu za tijesto izliti u pleh i fino poravnati.



Peći u prethodno zagrijanoj rerni 20 - 25 minuta na 180° C.

Dok se kolač peče pripremamo glazuru za koji je potrebno pjenasto umutiti žumanjke sa šećerom u prahu.

Na vruć i pečen kolač ravnomjerno izliti glazuru i ostaviti kolač da se ohladi.

Nakon toga kolač i ostaviti da se fil osuši do najmanje 24 sata na toplom mjestu, a po potrebi i duže, ovisno o toplini prostorije.

Kada se glazura osuši, kolač sjeći na štanglice željene debljine i veličine i služiti.




Prijatno!



Nema komentara:

Objavi komentar