STARINSKE ŠAPE
Fine prhke i mirisne šape sa orasima, odlične uz šoljicu čaja ili nekog drugog toplog napitka. Provjeren i isproban recept bez praška za pecivo.
SASTOJCI:
210 g masti
200 g šećera
1 vanilin šećer
140 g mljevenih oraha
1 jaje
350 g brašna
ribana korica od 1 limuna
PRIPREMA:
U odgovarajućoj posudi pjenasto umutiti mast, zatim dodati šećer i vanilin šećer, limunovu koricu, jaje i masu dobro umutiti mikserom.
Zatim dodati mljevene orahe i i prethodno prosijano brašno. Zamijesiti glatko tijesto.
Limene kalupe za šape premazati razmekšalim margarinom i posuti brašnom.
Puniti kalupe pripremljenim tijestom, ali ne baš do samoga vrha, lagano pritisnuti kako bi otisak kalupa bio izrazitiji.
Tako napunjene kalupe složiti u pleh i peći oko 15-20 minuta na 180°C u prethodno zagrijanoj rerni dok blago ne porumene.
Još tople vaditi iz kalupa, a potpuno ohlađene valjati u šećer u prahu zamirisan vanilijom. Spremiti ih u metalne ili neke druge kutije sa hermetičkim poklopcem.
Napomena: Ukoliko nemate dovoljan broj kalupa kada se ispeče jedan dio šapa iste ohlađene kalupe ponovo samo uvaljati u brašno i puniti tijestom.
Nema komentara:
Objavi komentar