srijeda, 8. kolovoza 2018.

Moji najbolji recepti - PITA SA TIKVICAMA

PITA SA TIKVICAMA


Sezona je tikvica. Evo još jednog recepta sa tikvicama u vidu jedne jednostavne pite u kombinaciji sa nadjevom od sira i tikvica.





SASTOJCI :


500 g kora za pitu

Za nadjev:


800 g tikvica
4 jaja
500 g sira
2 kašike kisele pavlake
2 kašike palente (kukuruznog griza)
1/2 praška za pecivo
so, biber
suhi začin
ulje

PRIPREMA:


Tikvice oprati i oguliti i naribati na krupno rende, posoliti ih i ostaviti da puste vodu. Zatim ih ocijediti od suvišne tečnosti, po želji dodati malo bibera i ostaviti na stranu.


U odgovarajućoj posudi umutiti jaja zicom za mućenje. Dodati pavlaku, palentu pomiješanu s praškom za pecivo i malo ulja. Na kraju umiješati sir, posoliti prema ukusu, ovisno o slanoći sira i dodati malo suhog začina.





Kore otpakovati i prebrojati listove. U mom pakovanju je bilo 12 kora, tako da sam dobila 6 rolnica, jer su za jednu potrebne dvije kore.

Na radnu površinu  staviti prvu koru, malo je poprskati uljem, staviti drugu koru. Zatim nanijeti dio nadjeva od sira, a preko njega  rasporediti  dio naribanih tikvica.



Umotati u rolnicu i redati ih u pleh  obložen  papirom za pečenje.

Tako raditi sve do utroška materijala.
Gotove rolnice  premazati kuharskom  četkicom sa još  malo ulja.



 Peći u prethodno zagrijanoj  rerni na  180 stepeni C  oko 35 minuta, dok fino ne porumeni.


Poslužiti toplu uz jogurt ili kiselo mlijeko. 






Prijatno!



Nema komentara:

Objavi komentar