PITA SA TIKVICAMA
Sezona je tikvica. Evo još jednog recepta sa tikvicama u vidu jedne jednostavne pite u kombinaciji sa nadjevom od sira i tikvica.
SASTOJCI :
500 g kora za pitu
Za nadjev:
800 g tikvica
4 jaja
500 g sira
2 kašike kisele pavlake
2 kašike palente (kukuruznog griza)
1/2 praška za pecivo
so, biber
suhi začin
ulje
PRIPREMA:
Tikvice oprati i oguliti i naribati na krupno rende, posoliti ih i ostaviti da puste vodu. Zatim ih ocijediti od suvišne tečnosti, po želji dodati malo bibera i ostaviti na stranu.
U odgovarajućoj posudi umutiti jaja zicom za mućenje. Dodati pavlaku, palentu pomiješanu s praškom za pecivo i malo ulja. Na kraju umiješati sir, posoliti prema ukusu, ovisno o slanoći sira i dodati malo suhog začina.
Kore otpakovati i prebrojati listove. U mom pakovanju je bilo 12 kora, tako da sam dobila 6 rolnica, jer su za jednu potrebne dvije kore.
Na radnu površinu staviti prvu koru, malo je poprskati uljem, staviti drugu koru. Zatim nanijeti dio nadjeva od sira, a preko njega rasporediti dio naribanih tikvica.
Umotati u rolnicu i redati ih u pleh obložen papirom za pečenje.
Tako raditi sve do utroška materijala.
Gotove rolnice premazati kuharskom četkicom sa još malo ulja.
Peći u prethodno zagrijanoj rerni na 180 stepeni C oko 35 minuta, dok fino ne porumeni.
Poslužiti toplu uz jogurt ili kiselo mlijeko.
Prijatno!
Nema komentara:
Objavi komentar