BAKLAVA SA ORASIMA
Baklava je poslastica kojoj je zaista teško odoljeti. Namijenjena je svim ljubiteljima hrskavih, sočnih i slatkih zalogaja. Znam da postoji mnogo načina pripreme baklave i da je svako priprema drugačije. U ovom receptu prikazat ću svoj način pripreme klasične, starinske baklave sa orasima.
SASTOJCI:
500 g kora za baklavu
450 - 500 g oraha
4 kašike šećera
korica limuna
1 vanilin šećer
250 ml ulja
Za zaljev:
600 g šećera
500 ml vode
1 limun
PRIPREMA:
Prije početka pripreme same baklave pripremiti zaljev. U šerpu na šporetu dodati vodu, šećer i 2 - 3 kriške limuna.
Kada prokuha, kuhati 8 minuta na umjerenoj temperaturi, a zatim skloniti šerpu sa šporeta. Ostaviti zaljev da se hladi.
Pripremamo fil. U sjeckalici isjeckati orahe, ne suviše sitno neka se osjete komadići oraha.
U zdjelu za miješanje dodati orahe, 4 kašike šećera i limunovu koricu, te sve dobro promiješati.
Pripremiti pleh veličine 38x25 cm
Otpakovati kore i izrezati prema veličini tepsije.
U pleh staviti 3 kore i posuti orasima. Zatim ponovo 2 - 3 kore i posipati orasima i tako redom do utroška materijala. Završiti korama.
Zatim oštrim nožem izrezati baklavu na željene oblike, ja sam ovaj put izrezala na trougliće.
U manju posudu na šporetu dodati ulje i dobro ga zagrijati. To ćete najbolje vidjeti ako jedan mali komadić kore stavite u ulje i ako se okolo stvaraju mjehurići ulje je dovoljno zagrijano.
Tim zagrijanim uljem ravnomjerno preliti baklavu.
Peći u prethodno zagrijanoj rerni na 180 stepeni C 20 minuta, a zatim smanjiti na 150 stepeni C, te peći još 25- 30 minuta .
Imajte na umu da se baklava peče polagano i kad je gotova baklava "leta" po tepsiji, kako se to obicno kaže i "šuška".
Pečenu i vruću baklavu preliti ohlađenim zaljevom. Pokriti tepsiju aluminijskom folijom ili nekom drugom većom tepsijom
i ostaviti nekoliko sati da se baklava ohladi i upije zaljev.
Baklava je spremna za posluženje.
Prijatno!
Nema komentara:
Objavi komentar