subota, 18. kolovoza 2018.

Moji najbolji recepti - BAKLAVA SA ORASIMA

BAKLAVA SA ORASIMA

Baklava je poslastica kojoj je zaista teško odoljeti. Namijenjena je svim ljubiteljima hrskavih, sočnih i slatkih zalogaja. Znam da postoji mnogo načina  pripreme baklave i da je svako priprema drugačije. U ovom receptu prikazat ću svoj način pripreme  klasične, starinske baklave sa orasima.









SASTOJCI:

500 g kora za baklavu
450 - 500 g oraha
4 kašike šećera
korica limuna
1 vanilin šećer
250 ml ulja

Za zaljev:
600 g šećera
500 ml vode
1 limun

PRIPREMA:

Prije početka pripreme same baklave pripremiti zaljev. U šerpu na šporetu dodati vodu, šećer i  2 - 3 kriške limuna.
Kada prokuha, kuhati 8 minuta na umjerenoj temperaturi, a zatim skloniti šerpu sa šporeta. Ostaviti zaljev da se hladi.

Pripremamo fil. U sjeckalici isjeckati orahe, ne suviše sitno neka se osjete komadići  oraha.
U zdjelu za miješanje dodati orahe, 4 kašike šećera  i limunovu koricu, te sve dobro promiješati.



Pripremiti pleh veličine 38x25 cm
Otpakovati kore i izrezati prema veličini tepsije.
U pleh staviti 3 kore i posuti orasima.  Zatim ponovo 2 - 3 kore i posipati orasima i tako redom do utroška materijala. Završiti  korama.



Zatim oštrim nožem izrezati baklavu na željene oblike, ja sam ovaj put  izrezala na trougliće.



U manju posudu na šporetu  dodati ulje i dobro ga zagrijati.  To ćete najbolje vidjeti ako jedan mali komadić  kore stavite u ulje i ako se okolo stvaraju  mjehurići  ulje je dovoljno zagrijano.
Tim zagrijanim uljem ravnomjerno preliti baklavu.



Peći u prethodno zagrijanoj rerni na  180 stepeni C  20 minuta, a zatim smanjiti na 150 stepeni  C,  te peći  još  25- 30 minuta .
Imajte na umu da se baklava peče polagano i kad je gotova baklava "leta" po tepsiji, kako se to obicno kaže i "šuška".

Pečenu i vruću  baklavu preliti ohlađenim zaljevom. Pokriti tepsiju aluminijskom folijom ili nekom drugom većom tepsijom  
i ostaviti nekoliko sati da se baklava ohladi i upije zaljev.



Baklava je spremna za posluženje.





Prijatno!


Nema komentara:

Objavi komentar