petak, 21. rujna 2018.

Moji najbolji recepti - DOMAĆE KAJZERICE

DOMAĆE KAJZERICE


Domaće kajzerice, jednostavan i brz recept za meka peciva koja možete jesti za doručak, večeru ili užinu. Ma naprosto su idealne za bilo koje doba dana, uz maslac, paštetu, ajvar ili neko drugo punjenje po izboru, a toliko su dobre da se mogu jesti i prazne. Uživajte u neodoljivom mirisu i okusu domaćeg peciva.









SASTOJCI:

600 g glatkog brašna  (T - 400)
1 kesica suhog kvasca
1 jaje
1 kašičica soli
1 kašičica šećera
50 ml ulja
1 kašika kisele pavlake
300 ml mlijeka

za premazivanje:
1 jaje
sjemenke po izboru

PRIPREMA :

Kvasac promiješati  sa šećerom i dodati 50 ml mlakog mlijeka i ostaviti na toplom mjestu da se kvasac aktivira.
U posudu za miješanje  prosijati brašno, dodati so i promiješati.
Jaje umutiti, dodati pavlaku i ulje.
Potom ih dodati u posudu s brašnom.
Vrlo je važno da pavlaka i jaje budu sobne temperature.
Zatim dodati aktivirani  kvasac i uz dodatak mlakog mlijeka umijesiti tijesto srednje tvrdoće. Mlijeko dodavati prema potrebi.




Zatim tijesto pokriti prozirnom folijom ili poklopcem i ostaviti na toplom mjestu dok ne udvostruči volumen.



Nadošlo tijesto preručiti na radnu  površinu  i potom ga podijeliti na loptice željene veličine. Svaku lopticu još malo izraditi da budu fine i glatke.







Alatkom za oblikovanje  kajzerica, svaku lopticu pritisnuti i oblikovati  kajzericu.

Oblikovane  kajzerice redati u pleh obložen papirom za pečenje.



Ostaviti ih još 15- ak minuta da malo nadođu.
U međuvremenu uključiti rernu da se zagrijava.
Jaje umutiti i kuharskom četkicom premazati svaku kajzericu.



Posuti ih sjemenkama po izboru i peći na 180°C oko 25 minuta.










Prijatno!

Savjet više: Ova alatka za oblikovanje kajzerica  može se pronaći  u svim bolje snabdjevenim  trgovinama u opremi za domaćinstvo. Jako je praktična  i nije skupa. Ukoliko nemate ovu alatku kajzerice možete zarezati i jako oštrim  nožem. 






Nema komentara:

Objavi komentar