DOMAĆE KAJZERICE
SASTOJCI:
600 g glatkog brašna (T - 400)
1 kesica suhog kvasca
1 jaje
1 kašičica soli
1 kašičica šećera
50 ml ulja
1 kašika kisele pavlake
300 ml mlijeka
za premazivanje:
1 jaje
sjemenke po izboru
PRIPREMA :
Kvasac promiješati sa šećerom i dodati 50 ml mlakog mlijeka i ostaviti na toplom mjestu da se kvasac aktivira.
U posudu za miješanje prosijati brašno, dodati so i promiješati.
Jaje umutiti, dodati pavlaku i ulje.
Potom ih dodati u posudu s brašnom.
Vrlo je važno da pavlaka i jaje budu sobne temperature.
Zatim dodati aktivirani kvasac i uz dodatak mlakog mlijeka umijesiti tijesto srednje tvrdoće. Mlijeko dodavati prema potrebi.
Zatim tijesto pokriti prozirnom folijom ili poklopcem i ostaviti na toplom mjestu dok ne udvostruči volumen.
Nadošlo tijesto preručiti na radnu površinu i potom ga podijeliti na loptice željene veličine. Svaku lopticu još malo izraditi da budu fine i glatke.
Alatkom za oblikovanje kajzerica, svaku lopticu pritisnuti i oblikovati kajzericu.
Oblikovane kajzerice redati u pleh obložen papirom za pečenje.
Ostaviti ih još 15- ak minuta da malo nadođu.
U međuvremenu uključiti rernu da se zagrijava.
Jaje umutiti i kuharskom četkicom premazati svaku kajzericu.
Posuti ih sjemenkama po izboru i peći na 180°C oko 25 minuta.
Prijatno!
Savjet više: Ova alatka za oblikovanje kajzerica može se pronaći u svim bolje snabdjevenim trgovinama u opremi za domaćinstvo. Jako je praktična i nije skupa. Ukoliko nemate ovu alatku kajzerice možete zarezati i jako oštrim nožem.
Nema komentara:
Objavi komentar