Predivna marmelada od šljiva u kombinaciji sa limunom, narančom i suhim grožđem. Korica i sok od limuna i naranče daju posebnu notu svježine, a same grožđice još puniji ukus. Svake godine je pravim, a zaista je odlična i kada se koristi u pripremi slatkih peciva i u palačinkama.
SASTOJCI:
2 kg očišćenih šljiva (vagano bez košpica)
600 g šećera
1 limun
1 naranča
200 g suhog grožđa
PRIPREMA:
Otprilike nakon 40 minuta kuhanja dodati naribanu koricu od limuna i naranče, koje prethodno treba dobro oprati.
Zatim dodati i sok od limuna i naranče i nastaviti dalje sa kuhanjem još oko 30 minuta.
Zatim postepeno dodavati šećer i kuhati do željene gustoće, dok masa sa kuhače ne pada u teškim komadima.
Marmelada je dobro ukuhana ako kap marmelade na tanjiriću ostaje cijela i preko nje se odmah uhvati tanka korica, a prilikom miješanja ostaje trag kuhače po dnu šerpe.
Još vruću marmeladu sipati u zagrijane tegle, odmah zatvoriti odgovarajućim metalnim poklopcima, potom tegle okrenuti naopako, te tako ostaviti da odstoje 15 minuta.
Zatim ih ponovo okrenuti i pokriti ćebetom i ostaviti da se postepeno ohlade.
Spremiti u police sa ostalom zimnicom.
Nema komentara:
Objavi komentar