Jednostavna i brza poslastica gotova za tren oka. Odlična kombinacija griza, jabuka, cimeta i vanilije. Što je najvažnije nije potrebno ništa peći, a gotove kocke možete uvaljati u kokos ili mljevene orahe, sve po vlastitom ukusu. Uživajte u ovom divnom i laganom desertu.
SASTOJCI:
3 jabuke ( oko 500 g)
8 kašika šećera
1 vanilin šećer
1 kafena kašikica cimeta
1 l vode
9 kašika griza
Za doradu:
mljeveni orasi
kokos
malo ulja
PRIPREMA:
Jabuke oprati oguliti i izrezati na kockice.
U šećer dodati vanilin šećer i cimet i sve promiješati.
U šerpu na šporetu dodati vodu, jabuke, šećer sa cimetom i vanilijom i kuhati dok jabuke ne omekšaju.
Kada se jabuke skuhaju i omekšaju masu ispasirati štapnim mikserom.
Zatim u tankom mlazu neprekidno miješajući žicom za mućenje dodavati griz i kuhati na umjerenoj temperaturi 3 - 4 minute dok se ne zgusne.
Tepsiju veličine 30x20 cm pomoću kuharske četkice tanko namazati uljem i još vruć skuhani griz s jabukama izliti u tepsiju i fino poravnati.
Ostaviti da se dobro ohladi, zatim izrezati na kocke željene veličine.
Zatim svaku kocku uvaljati u mljevene orahe ili kokos i redati na tacnu.
Prijatno!
Nema komentara:
Objavi komentar