DESERT UZ KAFU
Ako vam se jede nešto slatko uz popodnevnu kafu uvijek dobro dođu brzi i jako fini deserti. Evo prijedloga za odličan kolač koji će postati vaša omiljena poslastica, čija priprema ne oduzima mnogo vremena. Kombinacija jabuka, oraha, cimeta, vanilije sa preljevom od čokolade je sve što je potrebno za savršen užitak u bogatom okusu ovog kolača.
Za biskvit:
(za mjeru koristiti šolju od 300 ml)
3 jaja
1 šolja šećera
1 vanilin šećer
1 kafena kašičica cimeta
1/2 šolje ulja
2 šolje ribanih jabuka ( na krupno rende)
1 šolja mljevenih oraha
1 šolja griza
1 prašak za pecivo
1 šolja mlijeka
Za glazuru:
100 g čokolade za kuhanje
3 kašike šećera u prahu
3 kašike vode
60 g maslaca
Priprema:
Počinjemo sa pripremom biskvita.
Pomiješati šećer, vanilin šećer i cimet.
U zdjelu za mućenje razbiti jaja i pjenasto ih umutiti sa šećerom, vanilijom i cimetom.
Zatim lagano kuhačom ili špatulom dodati ulje, krupno ribane jabuke, te lagano promiješati.
Zatim dodati griz prosijan sa praškom za pecivo da ne bilo grudica, mljevene orahe i mlijeko.
Masu dobro izjednačiti.
Pleh veličine 35x20 cm podmazati margarinom i posuti brašnom.
Masu izliti u pleh. Ne treba vas brinuti što je smjesa malo rjeđa, jer pečenjem će kolač dobiti svoj oblik.
Peći u prethodno zagrijanoj pećnici na 160°C oko 40 - 45 minuta.
Provjeriti čačkalicom je li kolač pečen.
Ukoliko je čačkalica čista kolač je pečen.
Ohlađen kolač preliti čokoladnom glazurom.
Za glazuru izlomiti čokoladu, dodati sve ostale sastojke i na tihoj vatri otopiti sve sastojke dok se masa ne ujednači.
Preliti po ohlađenom kolaču.
Kada se glazura ohladi i stegne kolač sjeći na komade željene veličine.
Uživati u svakom zalogaju ovog brzog i jednostavnog kolača uz šoljicu kafe.
Prijatno!
NAPOMENA: Za mjeru koristiti šolju od 300 ml.







Nema komentara:
Objavi komentar