Moji najbolji recepti - SALTANET TAVA
SALTANET TAVA
Složenac od mesa i povrća kojeg možemo pripremati tokom cijele godine, naročito u mjesecima kada imamo obilje povrća na tržnicama, a i tokom zime kada uz krompir, luk i meso možete dodati vašu omiljenu mješavinu smrznutog povrća i tako uvijek dobiti novo jelo. Piletinu možete također zamijeniti i puretinom. Jelo poslužiti toplo uz dodatak kisele pavlake po želji.
Sastojci:
500
g filea pilećih karabataka
800 g krompira
2-3 paradajza
4
veće paprike
2 tikvice
2 veće mrkve
1 patlidžan
2 glavice crvenog luka
3 češnja bijelog luka
1 kokošija kocka za supu
300 ml vode
so, biber,
1 kašika suhog začina
50 ml ulja
30 g maslaca
Priprema:
Filete
pilećih karabataka izrežemo na komade i blago začinimo solju, biberom i suhim
začinom. U tavi zagrijemo 25 ml ulja i stavimo meso da se prži oko
15 minuta dok fino ne porumeni. Zatim meso izvadimo u tanjir.
Krompir
ogulimo i izrežemo na ploške. Paprikama odstranimo sjeme i izrežemo na veće
komade. Paradajz izrežemo na veće kockice. Mrkvu izrežemo na kolutiće. Tikvice
i patlidžan ogulimo i izrežemo na deblje ploške. Crveni luk izrežemo na
trakice, a bijeli također usitnimo na male kockice.
U
istu tavu na kojoj smo pržili meso stavimo prvo crveni luk, pa zatim dodamo
mrkvu, paprike, paradajz, bijeli luk, krompir i najzad tikvice i patlidžan. Sve
dobro promiješamo i dinstamo 10-ak minuta uz stalno miješanje.
U
tepsiju za pečenje sipamo preostalo ulje i nanasemo prethodno pripremljeno
povrće iz tave. Na povrće rasporedimo meso. Kocku za supu prokuhamo u vodi.
Time prelijemo sadržaj u tepsiji. Na svaki komad piletine dodamo malo maslaca.
Tepsiju zatvorimo aluminijskom folijom i na više mjesta probodemo oštrim nožem.
Pečemo
u prethodno zagrijanoj rerni na 200 stepeni oko 40 minuta. Zatim sklonimo
foliju i ostavimo još 10 minuta u rerni da jelo malo porumeni.
Saltanet tavu služimo toplu uz dodatak kisele pavlake po
želji.
Nema komentara:
Objavi komentar