subota, 2. prosinca 2017.

Moji najbolji recepti - SALTANET TAVA

SALTANET TAVA

Složenac od mesa i povrća kojeg možemo pripremati tokom cijele godine, naročito u mjesecima kada imamo obilje povrća na tržnicama, a i tokom zime kada uz krompir, luk i meso možete dodati vašu omiljenu mješavinu smrznutog povrća i tako uvijek dobiti novo jelo. Piletinu možete  također zamijeniti i puretinom. Jelo poslužiti toplo uz dodatak kisele pavlake po želji.

 

 

 

 

Sastojci:  

 500 g filea pilećih karabataka

 800 g krompira

  2-3 paradajza

  4 veće paprike

  2 tikvice

  2 veće mrkve

  1 patlidžan 

  2 glavice crvenog luka

  3 češnja bijelog luka

  1 kokošija kocka za supu

   300 ml vode

   so, biber,

   1 kašika suhog začina 

   50 ml ulja

   30 g maslaca

Priprema:

     Filete pilećih karabataka izrežemo na komade i blago začinimo solju, biberom i suhim začinom. U tavi zagrijemo  25 ml ulja i stavimo meso da se prži oko 15 minuta dok fino ne porumeni. Zatim meso izvadimo u tanjir.

 

   Krompir ogulimo i izrežemo na ploške. Paprikama odstranimo sjeme i izrežemo na veće komade. Paradajz izrežemo na veće kockice. Mrkvu izrežemo na kolutiće. Tikvice i patlidžan ogulimo i izrežemo na deblje ploške. Crveni luk izrežemo na trakice, a bijeli također usitnimo na male kockice.

      U istu tavu na kojoj smo pržili meso stavimo prvo crveni luk, pa zatim dodamo mrkvu, paprike, paradajz, bijeli luk, krompir i najzad tikvice i patlidžan. Sve dobro promiješamo i dinstamo 10-ak minuta uz stalno miješanje.

    U tepsiju za pečenje sipamo preostalo ulje i nanasemo prethodno pripremljeno povrće iz tave. Na povrće rasporedimo meso. Kocku za supu prokuhamo u vodi. Time prelijemo sadržaj u tepsiji. Na svaki komad piletine dodamo malo maslaca. Tepsiju zatvorimo aluminijskom folijom i na više mjesta probodemo oštrim nožem.

 

  Pečemo u prethodno zagrijanoj rerni na 200 stepeni oko 40 minuta. Zatim sklonimo foliju i ostavimo još 10 minuta u rerni da jelo malo porumeni.

 

     Saltanet tavu služimo toplu uz dodatak kisele pavlake po želji.




 

Nema komentara:

Objavi komentar