Jedna zaista prelijepa pita od sira, koja se jako brzo sprema. Nepečena pita se isiječe i bogato zalije preljevom od jaja, mlijeka i kisele vode. Preljev se svuda lijepo rasporedi, tako da je pita mekana, sočna i veoma ukusna.
Sastojci:
500 g kora za pitu
Za fil:
500 g svježeg sira
Za preliv:
3 jaja
200 ml kisele vode
200 ml mlijeka
so
½ praška za pecivo
Za doradu:
ulje za premazivanje kora
mala kockica margarina ( za premazivanje
tepsije)
Priprema:
Za ovu pitu najprije
pripremamo preliv. U odgovarajućoj posudi pomoću žice za mućenje umutimo jaja
tek toliko da se povežu i dodamo ostale sastojke, posolimo prema ukusu i
odložimo na stranu.
U sir dodamo malo soli
ukoliko sir nije slan i promiješamo. Pleh u kojem će se pita peći premažemo sa malo margarina.
Kore podijelimo na 3 dijela.
U pleh stavljamo prvi dio kora i samo poprskamo uljem između kora. Nakon toga
nanesemo polovinu sira, drugu trećinu kora, zatim preostali sir, a preko njega
zadnji red kora. Između kora samo malo poprskamo uljem.
Izrežemo pitu na kocke
željene veličine.Nakon toga pitu lagano prelijemo prethodno pripremljenim
prelivom.
Pleh prekrijemo prozirnom folijom i ostavimo pitu u frižider da
odstoji jedan sat.Zatim skinemo foliju i pečemo 35 - 40 minuta u
prethodno zagrijanoj rerni na 180 °C.
Nema komentara:
Objavi komentar