POSNI MAFINI S JABUKAMA
Veoma jednostavna i ukusna poslastica, odlična za dane posta. Od vrlo malo sastojaka dobit ćete ukusne i sočne mafine. Priprema je vrlo jednostavna, a mafini su jako mirisni, mekani i aromatični.
SASTOJCI:
300 gr jabuka
100 g šećera
1 vanilin šećer
125 ml ulja
300 ml soka od jabuka (iz tetrapaka)
300 g brašna
2 kašičice (od crne kafe) sode bikarbone
1 kašičica praška za pecivo
1 kašičica cimeta
šećer u prahu za posipanje
PRIPREMA:
Jabuke oprati, oguliti i izrezati na kocke. U blender dodati pripremljene jabuke, šećer, sok od jabuke, vanilin šećer i cimet. Izblendirati sastojke da se dobije ujednačena masa.
Pripremljenu masu sipati u prikladnu posudu za miješanje, dodati zatim ulje, brašno prethodno prosijano sa praškom za pecivo i sodom bikarbonom. Pomoću žice za mućenje masu dobro izmiješati.
Udubljenja u kalupu za mafine namazati omekšalim margarinom i puniti pripremljenom smjesom. Peći u prethodno zagrijanoj rerni na 180 stepeni C oko 25 minuta. Provjeriti čačkalicom da li su pečeni. Ako je čačaklica suha mafini su pečeni.
Ohlađene mafine po želji posuti šećerom u prahu i poslužiti.
Nema komentara:
Objavi komentar