Predivne, mirisne i mekane kiflice punjene trapistom, idealne su za doručak, večeru ili užinu, ali i za razne proslave. Uživajte u neodoljivom okusu domaćeg peciva.
SASTOJCI:
Za tijesto:
500 g brašna
1 kesica suhog kvasca ili 20 g svježeg kvasca
1 kašičica šećera
1 kašičica soli
150 ml vode
150 ml ulja
150 ml mlijeka
Za nadjev:
150 g trapista( gauda, edamer i sl.)
Za premazivanje:
50 g margarina
Za doradu:
1 jaje
sjemenke po želji susam, lan ...
PRIPREMA:
U malo mlakog mlijeka dodati kvasac. Umiješati šećer i dvije kašičice brašna. Ostaviti 10 minuta na toplome mjestu dok se kvasac ne nadigne.
U posudu za miješenje prosijati brašno, dodati preostalo mlako mlijeko, mlaku vodu, ulje, so i pripremljeni kvasac i umijesiti glatko tijesto.
Posudu pokriti poklopcem ili prozirnom folijom i ostaviti tijesto na toplom dok ne udvostruči volumen.
Nadošlo tijesto razviti u pravokutnik i premazati sa 50 g omekšalog margarina. Premazano tijesto izrezati na 3 trake po dužini, a zatim rezati na trokute željene velične kao što je prikazano na slici.
Svaki trokut nadjenuti naribanim sirom, saviti ivice i urolati kiflice.
Oblikovane kiflice stavljati u pleh obložen papirom za pečenje.
Ostaviti ih još da malo nadođu prije pečenja. Kiflice zatim premazati izmućenim jajetom i posuti sjemenkama po želji. Peći ih u prethodno zagrijanoj rerni na 180 stepeni C oko 25 minuta.
Uživajte u mirisu i okusu domaćeg peciva.
Nema komentara:
Objavi komentar