Veoma ukusan i jednostavan za pripremu, mesni kuglof se odlično slaže sa raznim prilozima po vašoj želji, vrlo lijepo izgleda na stolu. Zgodan i za posluženje kada imate goste.
SASTOJCI:
300 g mljevenog mesa
2 jaja
1 glavica crvenog luka
2 češnja bijelog luka
1 kašičica aleve paprike
1 kašičica suhog začina
so, biber, list peršina
100 ml ulja
200 ml kisele vode
5 kašika brašna
1 prašak za pecivo
PRIPREMA:
U odgovarajućoj posudi umutiti jaja, zatim dodati mljeveno meso, sitno isjeckani crveni i bijeli luk, dodati začin i alevu papriku, so i biber prema ukusu i peršinov list. Zatim dodati ulje, kiselu vodu i brašno sa praškom za pecivo. Sve dobro izjednačiti. Posudu za miješanje pokriti prozirnom folijom ili poklopcem i ostaviti u frižider da odmori pola sata.
Kalup za kuglof promjera 20 cm namazati sa vrlo malo margarina i izliti pripremljenu masu. Ukoliko nemate kalup za kuglof možete uzeti i pleh dimenzija oko 30 x 20 cm.
Peći u prethodno zagrijanoj rerni na 180 stepeni C oko 25 minuta.
Prohlađen mesni kuglof preokrenuti na tanjir za serviranje, dekorisati po želji. Ja sam dekorisala listovima edamera koje sam izrezala malim kalupićima za kekse.
Rezati i služiti uz prilog po vašoj želji, uz neko varivo od povrća i slično.
Prijatno!
Nema komentara:
Objavi komentar