PJENASTE KOCKE SA JAFFA KEKSOM
Pjenaste, lagane i osvježavajuće kocke sa jaffa keksom pružit će vam užitak u svakom zalogaju. Tope se u ustima i poput sladoleda su.
SASTOJCI:
Za biskvit:
6 bjelanjaka
6 kašika šećera
6 kašika brašna
2 kašike ulja
1/2 praška za pecivo
Za zaljev:
300 ml mlijeka
Za fil:
6 žumanjaka
200 g šećera
1 vanilin šećer
500 ml mlijeka
2 kesice želatine u prahu (od 10 grama)
500 ml slatke pavlake
150 g jaffa keksa
100 gr čokolade za kuhanje
PRIPREMA:
Biskvit:
Mutiti bjelanjke sa šećerom u čvrst snijeg. Zatim kuhačom lagano dodati brašno sa praškom za pecivo i ulje.
Masu lagano izmiješati da se ujednači.
Izliti u pleh veličine 40 x 25 cm, koji smo prethodno podmazali margarinom i posuli brašnom.
Fino poravnati i peći u prethodno zagrijanoj rerni na 180 stepeni C oko 15 minuta pazeći da kora ostane svijetla.
Pečenu koru izvaditi iz rerne izbockati viljuškom i preliti sa 300 ml hladnog mlijeka i ostaviti da se ohladi.
Fil:
U 8 kašika hladne vode dodati 2 kesice želatine i ostaviti 10 minuta da želatina nabubri.
Umutiti žumanjke sa šećerom i vanilin šećerom.
Prokuhati 500 ml mlijeka i kada prokuha skloniti sa šporeta. U mlijeko zatim dodati umućena žumanca i vratiti na šporet. Neprekidno miješati i pustiti da masa zakuha, a zatim opet skloniti sa vatre. Dodati zatim pripremljeni želatin i vratiti na šporet veoma kratko da se samo želatin otopi i sve ujednači. Nije potrebno da ponovo prokuha. Ostaviti zatim fil da se ohladi na sobnoj temperaturi. Povremeno promiješati.
Umutiti slatku pavlaku u većoj posudi u šlag. Potom dodavati postepeno prethodno ohlađeni fil neprekidno muteći mikserom.
Isključiti mikser i dodati jaffa keks izrezan na sitne kockice i krupno izrendanu čokoladu za kuhanje i sve promiješati špatulom ili kuhačom.
Fil nanijeti na ohlađenu koru. Kolač ostaviti da se ohladi u frižideru i služiti.
Nema komentara:
Objavi komentar