BRZE OBLATNE
Pošto su oblatne mnogima omiljena poslastica, evo jednog odličnog recepta kojeg ćete napraviti za 20 minuta i za vrlo kratko vrijeme dobiti brzu i ukusnu poslasticu.
SASTOJCI:
1 pakovanje oblatni (5 listova)
450 g šećera
1 vanilin šećer
22 kašike mlijeka
250 g margarina
150 g mljevenog keksa
150 g mljevenih oraha
PRIPREMA:
U šerpu na šporetu dodati mlijeko, vanilin šećer, margarin i sve staviti na laganu na vatru da se svi sastojci otope. Kada se masa otopi, skloniti sa vatre i u to umiješati mljevene orahe i mljeveni keks i sve lagano izjednačiti.
Na tacnu staviti papir za pečenje. Papir se stavlja da se oblatna od toploga fila ne bi zalijepila za tacnu i previše omekšala. Na papir staviti prvi list oblatne i premazati odmah četvrtinom toploga fila.
Tako nastaviti redom i sa preostalim listovima oblatne. Poklopiti petim, posljednjim listom oblatne, koji ne premazujemo filom.
Oblatne pritisnuti nekim težim predmetom, daskom za rezanje ili tepsijom da se svi listovi lijepo spoje.
Ostaviti u frižider nekoliko sati da se stegnu, zatim sjeći na oblike željene veličine i služiti.
Nema komentara:
Objavi komentar