nedjelja, 18. ožujka 2018.

Moji najbolji recepti - BRZE OBLATNE


BRZE OBLATNE
         
Pošto su oblatne mnogima omiljena poslastica, evo jednog odličnog recepta kojeg ćete napraviti za 20 minuta i za vrlo kratko vrijeme dobiti brzu i ukusnu poslasticu. 







SASTOJCI:

1 pakovanje oblatni (5 listova)
450 g šećera
1 vanilin šećer
22 kašike mlijeka
250 g margarina
150 g mljevenog keksa 
150 g mljevenih oraha

PRIPREMA:

U šerpu na šporetu dodati mlijeko, vanilin šećer, margarin i sve staviti na laganu na vatru  da se svi sastojci otope. Kada se  masa otopi, skloniti sa vatre i u to umiješati mljevene orahe i mljeveni keks i sve lagano izjednačiti.


Na tacnu staviti papir za pečenje. Papir se stavlja da se oblatna od toploga fila ne bi zalijepila za tacnu i previše omekšala. Na papir staviti prvi list oblatne i premazati  odmah četvrtinom toploga fila.


Tako nastaviti redom i sa preostalim listovima oblatne. Poklopiti petim, posljednjim listom oblatne, koji ne premazujemo filom.
Oblatne pritisnuti nekim težim predmetom, daskom za rezanje ili tepsijom da se svi listovi lijepo spoje.


Ostaviti u frižider nekoliko sati da se stegnu, zatim sjeći na oblike željene veličine i služiti.







Nema komentara:

Objavi komentar