subota, 14. srpnja 2018.

Moji najbolji recepti - PAPRIKE PUNJENE KROMPIROM I SLANINOM

PAPRIKE PUNJENE KROMPIROM I SLANINOM



Jednostavno, ukusno i fino jelo. Punjene  paprike  krompirom i slaninom.  Ako ih do sada niste pravili na ovakav način, obavezno probajte i uživat  ćete  u predivnom   obroku.







SASTOJCI:

5 paprika babura
5 - 6 krompira srednje veličine
2 glavice crvenog luka
1- 2 češnja bijelog luka
2 mrkve
100 g dimljene mesnate slanine
so, suhi začin
30 ml ulja
biber
list peršuna
200 ml vrhnja za kuhanje

PRIPREMA:

Crveni  i bijeli luk očistiti i izrezati na kockice. Slaninu također  izrezati na kockice.
Krompir i mrkvu također oguliti i izrezati  na kockice.
Paprike izdubiti  i očistiti  od sjemena  i peteljki.



Na ulju propržiti  crveni luk da omekša, dodati slaninu i bijeli  luk, te i nju kratko propržiti.
Zatim dodati mrkvu i krompir i sve još  zajedno pržiti  nekoliko  minuta uz stalno miješanje.
Dodati zatim so, biber, mješavinu suhog začina i peršunov  list.



Pripremljenim  filom puniti paprike. Vatrostalnu posudu sa poklopcem premazati uljem ili sa vrlo malo maslaca  i u nju rasporediti ostatak fila od punjenja  ukoliko je ostalo i preko poredati paprike.




Poklopiti poklopcem, ukoliko  nemate, može i aluminijska folija i peći na 200 stepeni C oko 30 minuta.




Nakon 30 minuta izvaditi posudu iz rerne i preliti paprike vrhnjem za kuhanje. Smanjiti temperaturu  na 180 stepeni C  i vratiti paprike u rernu bez poklopca da se zapeku još 15 minuta.




Prijatno!

Nema komentara:

Objavi komentar