Jednostavno, ukusno i fino jelo. Punjene paprike krompirom i slaninom. Ako ih do sada niste pravili na ovakav način, obavezno probajte i uživat ćete u predivnom obroku.
SASTOJCI:
5 paprika babura
5 - 6 krompira srednje veličine
2 glavice crvenog luka
1- 2 češnja bijelog luka
2 mrkve
100 g dimljene mesnate slanine
so, suhi začin
30 ml ulja
biber
list peršuna
200 ml vrhnja za kuhanje
PRIPREMA:
Crveni i bijeli luk očistiti i izrezati na kockice. Slaninu također izrezati na kockice.
Krompir i mrkvu također oguliti i izrezati na kockice.
Paprike izdubiti i očistiti od sjemena i peteljki.
Na ulju propržiti crveni luk da omekša, dodati slaninu i bijeli luk, te i nju kratko propržiti.
Zatim dodati mrkvu i krompir i sve još zajedno pržiti nekoliko minuta uz stalno miješanje.
Dodati zatim so, biber, mješavinu suhog začina i peršunov list.
Pripremljenim filom puniti paprike. Vatrostalnu posudu sa poklopcem premazati uljem ili sa vrlo malo maslaca i u nju rasporediti ostatak fila od punjenja ukoliko je ostalo i preko poredati paprike.
Poklopiti poklopcem, ukoliko nemate, može i aluminijska folija i peći na 200 stepeni C oko 30 minuta.
Nakon 30 minuta izvaditi posudu iz rerne i preliti paprike vrhnjem za kuhanje. Smanjiti temperaturu na 180 stepeni C i vratiti paprike u rernu bez poklopca da se zapeku još 15 minuta.
Prijatno!
Nema komentara:
Objavi komentar