petak, 13. srpnja 2018.

Moji najbolji recepti - TROBOJNI KREM KOLAČ

TROBOJNI KREM KOLAČ


Za sve ljubitelje kremastih poslastica, trobojni krem kolač. Kora od bjelanjaka, mekana i sočna, čokoladna krema i ukras od šlag kreme od vanilije. Pored svog lijepog izgleda, ovaj kolač pruža i užitak u svakom zalogaju.




SASTOJCI


Kora:

6 bjelanjaka
6 kašika šećera
6 kašika brašna
2 kašike ulja
1 prašak za pecivo

Za preljev:

300 ml mlijeka

Krema:

500 ml mlijeka
6 žumanjaka
8 kašika šećera
1 vanilin šećer
6 kašika brašna
100 g čokolade za kuhanje
250 g maslaca ili margarina
4 kašike šećera u prahu

Za ukrašavanje:

2 kesice šlag kreme od vanilije

PRIPREMA:


Razdvojiti bjelanjke od žumanjaka.




Za koru umutiti bjelanjke u čvrst snijeg sa šećerom. 



Zatim lopaticom umiješati postepeno brašno prosijano sa praškom za pecivo i ulje. Miješati dok se ne dobije ujednačena masa.
Pleh veličine 40 x 25 cm podmazati margarinom i posuti brašnom. U pleh nanijeti masu za koru i  fino poravnati.



Peći u prehodno zagrijanoj rerni na 180 stepeni C oko 15 minuta.

Voditi računa da kora ostane svijetla i da se ne prepeče.
Vruću i pečenu koru izbockati viljuškom i preliti sa 300 ml hladnog mlijeka, a zatim ostaviti da se ohladi.



Počinjemo sa pripremom kreme.

Umutiti žumanjke sa šećerom i vanilin šećerom, dodati brašno i 100 ml mlijeka.



Preostalih 400 ml mlijeka staviti na šporet da prokuha. Kada prokuha skloniti sa vatre, dodati pripremljene žumanjke i vratiti na šporet i na umjerenoj vatri uz neprekidno miješanje skuhati kremu.

Kada krema dobije potrebnu gustinu, skloniti šerpu sa šporeta.
Ukoliko se pojave grudice, kremu kratko umutiti mikserom i bit će savršeno glatka.
U još vruću kremu dodati na kockice izlomljenu čokoladu i dobro izmiješati da se čokolada rastopi. Pokriti prozirnom folijom da se na kremi ne uhvati korica i ostaviti da se ohladi.



Pjenasto umutiti maslac ili margarin sa šećerom u prahu, a zatim postepeno dodavati prethodno ohlađenu kremu i mutiti mikserom da se dobije prozračna masa.

Kremu nanijeti na ohlađenu koru, fino poravnati i ostaviti u frižider da se stegne.



Šlag kreme od vanilije umutiti prema uputstvu sa pakovanja i premazati kolač.



Ohladiti u frižideru, sjeći i služiti.





Prijatno!


Savjet više: Kada nanesete šlag kremu, nožem koji umačete u vodu, naznačite komade samo površinski koliki je šlag, kako je prikazano na slici, da bi vam  kasnije kolač lakše rezao i  izgledao savršeno u presjeku. 





Nema komentara:

Objavi komentar