petak, 20. srpnja 2018.

Moji najbolji recepti - BRZI KOLAČ SA KEKSOM

BRZI KOLAČ SA KEKSOM


Kada nemate mnogo vremena, a želite napraviti neki desert, evo jednog recepta za brzi kolač sa keksom za čiju pripremu će vam trebati svega pola sata. Kolač je jako kremast i lagan.








SASTOJCI:

500 g keksa

1 l mlijeka
12 kašika šećera
2 vanilin šećera
3 jaja
8 kašika griza
1 kašika gustina
125 g margarina

Za glazuru:

100 g čokolade za kuhanje
2 kašike vode
2 kašike šećera u prahu
50 g margarina

Za dekoraciju:

50 g sjeckanih oraha

PRIPREMA:


Odvojiti bjelanjke od žumanjaka. Bjelanjke ostaviti na stranu.


U manjoj posudi za miješanje dodati žumanca, šećer i vanilin šećer i sjediniti žicom za mućenje.




Dodati 150 ml mlijeka, promiješati, dodati zatim griz i gustin i promiješati  da se dobije ujednačena masa. 
Preostalo mlijeko staviti na šporet da prokuha. Kada prokuha, skloniti sa šporeta i umiješati pripremljeni griz.
Vratiti na šporet i kuhati na umjerenoj temperaturi oko 5 minuta, dok se krema ne zgusne.
Važno je kuhati na umjerenoj temperaturi da fil ne bi zagorio i konstantno  miješati.



U još vrući fil od griza dodati na kocke izrezan margarin i miješati dok se ne otopi.
Od bjelanjaka izraditi čvrsti snijeg, pa i njih odmah lagano umiješati u još  vrući fil od griza miješajući ručno pomoću žice ili šuplje kuhače, kako bi krema ostala fina i prozračna.




U dublju tepsiju veličine 32x20 cm složiti jedan  red i nanijeti dio fila, otprilike 5 - 6  kašika i tako redom do utroška materijala.




Zadnji sloj kolača, dakle odozgo treba biti fil.





Meni su izašla 4 reda keksa. 

Nakon toga kolač ostaviti da se ohladi, prvo na sobnoj temperaturi, a onda u frižideru.


Za glazuru sve sastojke istopiti na laganoj vatri i preliti po ohlađenom kolaču. Dok se glazura nije stegla posuti sjeckanim orasima.




Nakon što se glazura  ohladi i stegne kolač sjeći i poslužiti.





Prijatno!



Nema komentara:

Objavi komentar