subota, 21. srpnja 2018.

Moji najbolji recepti - MARINIRANA PILETINA SA PRELJEVOM OD TIKVICA

MARINIRANA PILETINA SA PRELJEVOM OD TIKVICA  


Jelo fantastičnog  ukusa, jednostavno za pripremu koje zaista trebate probati. Poseban način kako pripremiti  pileći file u kombinaciji  sa  tikvicama. Nakon što meso odstoji u  marinadi, kratko ga zapečemo u rerni, potom nanesemo  preljev od tikvica i sira, te ispečemo do kraja.  Odličan prijedlog  za  preukusan ručak  uz  prilog po želji.







SASTOJCI:


500 g pilećeg bijelog mesa


Za marinadu:

1 glavica crvenog  luka
2 češnja bijelog luka
suhi začin
so, biber
1/2 kašičice aleve paprike 
2-3 kašike ulja  

Za preljev:

2 jaja
2 manje tikvice
1 kašikica  senfa
100 g gauda sira
40 g parmezana 

PRIPREMA:


Pileće bijelo meso izrezati na šnicle,  te ih između  dva  sloja prozirne folije blago istanjiti čekićem za meso.

Svaku šniclu  posuti suhim začinom. 
Crveni luk očistiti  i isjeći na što  sitnije kockice, a bijeli luk protisnuti.
U odgovarajuću  posudu  dodati crveni i bijeli luk, ulje i alevu papriku, so i biber po ukusu.



U pripremljenu marinadu ubaciti šnicle, te je dobro  utrljati u meso. Posudu pokriti prozirnom folijom i ostaviti u frižideru  da odstoji oko 1 sat. 




Nakon toga meso poredati u tepsiju prethodno obloženu papirom za pečenje.





 Peći u prethodno  zagrijanoj  rerni na 200 stepeni  C  desetak minuta.

Počinjemo  sa pripremom preljeva.



Tikvice oguliti, krupno izrendati  malo posoliti, a zatim dobro ocijediti od tečnosti.

Umutiti jaja, dodati senf, krupno ribani gauda sir, ribani  parmezan i  pripremljene tikvice. Sve lagano izmiješati.



Nakon desetak minuta pečenja  meso izvaditi iz rerne  i na svaku šniclu kašikom rasporediti preljev od tikvica.



Vratiti zatim u rernu, smanjiti temperaturu  na 180 stepeni  C  i peći još oko dvadeset minuta dok šnicle blago ne porumene.





Jelo je spremno za posluženje, obavezno napravite i probajte. 


Evo i presjeka.





Prijatno!


Nema komentara:

Objavi komentar