nedjelja, 8. srpnja 2018.

Moji najbolji recepti - ZAPEČENI SLOŽENAC SA KROMPIROM I TIKVICAMA

 ZAPEČENI SLOŽENAC SA KROMPIROM  I TIKVICAMA


Krompir se odlično slaže sa tikvicama, naročito ako se zapeče u rerni, u vidu složenca. Jako ukusno i  fino  jelo bez mesa, uz dodatak  dvije vrste sira. Odličan prijedlog za lagani ljetni ručak ili večeru. 





SASTOJCI:


600 - 700 g krompira

2 tikvice srednje veličine (oko 400 g)
2 mrkve
1 glavica crnog luka
1 kašika suhog začina 
so, biber
50 ml ulja
2 kašike prezle
3 jaja
200 ml kisele pavlake
100 g edamera
2 kašike parmezana
kopar 
peršunov list

PRIPREMA:


Krompir, tikvice i mrkvu oguliti. Izrezati na tanje ploške. Crni luk također očistiti i izrezati na kockice.




Na ulju propržiti crni luk, a kada luk omekša, dodati krompir i mrkvu i dinstati na umjerenoj temperaturi oko 10 minuta. Posoliti i pobiberiti prema ukusu. Zatim dodati tikvice i još kratko dinstati oko 5 minuta, a zatim skloniti sa vatre i ostaviti da se malo prohladi.




U zasebnoj posudi umutiti jaja, dodati suhi začin, kiselu pavlaku, prezlu, sitno ribani edamer i parmezan, te dodati kopar i peršunov list.

Pripremljenu masu od jaja dodati u šerpu sa prohlađenim povrćem i sve lagano promiješati.



Vatrostalnu posudu ili pleh podmazati sa malo margarina i preručiti prethodno pripremljenu masu.

Lijepo poravnati da se preljev od jaja posvuda jednako rasporedi i da svo povrće bude uronjeno u preljev.




Peći u prethodno zagrijanoj rerni  35 - 40 minuta na 180 stepeni C dok jelo fino ne porumeni.



Poslužiti toplo,  premda je jako ukusno i kada se prohladi. 



Prijatno!

Nema komentara:

Objavi komentar