nedjelja, 26. kolovoza 2018.

Moji najbolji recepti - KREM ČORBA OD TIKVICA

KREM ČORBA OD TIKVICA

Lagana i okrepljujuća i jako jednostavna za pripremu, krem čorba od tikvica. Jedna od mojih omiljenih, često je pravim, jer je izuzetno blagog ukusa.












SASTOJCI:

1 tikvica srednje veličine
1 - 2 mrkve
1 manja glavica crvenog luka
1 povtrna  kocka za supu
1- 2 kašike ulja
so, biber
800 ml vode
150 ml mlijeka
2 kašike kisele pavlake
1 kašika brašna
kopar, peršinov  list

PRIPREMA:

Crni luk očistiti  i izrezati na kockice. Mrkvu  također očistiti  i izrendati  na krupno rende.  Tikvicu oguliti  i izrezati  na kockice.




Na ulju propržiti  crveni luk da omekša, malo ga posoliti, dodati mrkvu i još kratko propržiti. 



Zatim dodati tikvicu i 800 ml vode. Kada prokuha dodati povrtnu kocku i polovinu mlijeka i kuhati na umjerenoj temperaturi  dok povrće  ne omekša.



Zatim skloniti šerpu  sa šporeta i pomoću  štapnog miksera ispasirati čorbu. 
U preostalo mlijeko dodati brašno  i pavlaku  i sve dobro promiješati da ne bude grudica.
Dodati u čorbu, ponovo promiješati  i ostaviti da čorba vrije još  2 - 3 minuta. Dodati  još  soli ukoliko je potrebno, bibera po ukusu, kopar i peršinov list.




Čorba od tikvica je spremna za posluženje.



Prijatno!

Nema komentara:

Objavi komentar