KREM ČORBA OD TIKVICA
Lagana i okrepljujuća i jako jednostavna za pripremu, krem čorba od tikvica. Jedna od mojih omiljenih, često je pravim, jer je izuzetno blagog ukusa.
SASTOJCI:
1 tikvica srednje veličine
1 - 2 mrkve
1 manja glavica crvenog luka
1 povtrna kocka za supu
1- 2 kašike ulja
so, biber
800 ml vode
150 ml mlijeka
2 kašike kisele pavlake
1 kašika brašna
kopar, peršinov list
PRIPREMA:
Crni luk očistiti i izrezati na kockice. Mrkvu također očistiti i izrendati na krupno rende. Tikvicu oguliti i izrezati na kockice.
Na ulju propržiti crveni luk da omekša, malo ga posoliti, dodati mrkvu i još kratko propržiti.
Zatim dodati tikvicu i 800 ml vode. Kada prokuha dodati povrtnu kocku i polovinu mlijeka i kuhati na umjerenoj temperaturi dok povrće ne omekša.
Zatim skloniti šerpu sa šporeta i pomoću štapnog miksera ispasirati čorbu.
U preostalo mlijeko dodati brašno i pavlaku i sve dobro promiješati da ne bude grudica.
Dodati u čorbu, ponovo promiješati i ostaviti da čorba vrije još 2 - 3 minuta. Dodati još soli ukoliko je potrebno, bibera po ukusu, kopar i peršinov list.
Čorba od tikvica je spremna za posluženje.
Prijatno!
Nema komentara:
Objavi komentar