JEDNOSTAVNI AJVAR
Još jedan recept za ajvar koji također spremam svake godine. Nedavno je bio recept za ajvar sa senfom. Mnogi su ga pravili i zadovoljni su, pa sam odlučila da prikažem još jedan novi recept za ajvar. Sam naslov govori da se radi o jednostavnom receptu, dakle sve povrće se samelje i ajvar ukuhava. Nadam se da će vam se i ovaj recept dopasti, jer je ajvar zaista ukusan.
SASTOJCI:
3 kg crvenih paprika roga
1,5 kg paradajza
1,5 kg plavog patlidžana
2 supene kašike soli
50 g šećera
50 ml vinskog sirćeta ( 5%)
450 ml ulja
1 - 2 glavice bijelog luka
PRIPREMA:
Paprike očistiti od sjemenki, paradajz izrezati na kriške. Paprike izrezati na manje komade da se mogu mljeti.
Patlidžane oguliti i također izrezati na komade pogodne za mljevenje.
Svo pripremljeno povrće samljeti na mašini za meso koristeći sitnu mrežicu.
Samljeveno povrće preručiti u prikladnu veću šerpu, dodati šećer, so i sirće, te staviti na umjerenu temperaturu da se ukuhava uz stalno miješanje .
Na polovini kuhanja, za oko jedan i po sat dodati polovinu ulja i nastaviti sa kuhanjem, zatim kroz pola sata dodati preostalo ulje i propasirani bijeli luk i nastaviti sa kuhanjem do kraja, odnosno do željene gustoće.
Vruć ajvar stavljati u oprane, osušene i zagrijane tegle u rerni na 100°C.
Tegle odmah zatvoriti odgovarajućim metalnim poklopcima na gvint i vratiti u toplu i isključenu rernu da se postepeno ohlade do sutradan.
Spremiti u police sa ostalom zimnicom.
Nema komentara:
Objavi komentar