petak, 12. listopada 2018.

Moji najbolji recepti - ĐULBASTIJE

ĐULBASTIJE

Predivan  specijalitet, tradicionalni  recept, đulbastije. Jako ukusno jelo, prijedlog za preukusan porodični ručak. Šnicle od mljevenog mesa sa rendanim krompirom u bešamel umaku. Obavezno napravite i probajte i uživat ćete  u  svakom zalogaju.










SASTOJCI:

300 g mljevenog  mesa
300 g krompira
1 jaje
1 glavica crvenog luka
1- 2 češnja bijelog luka
1 kašika  brašna
so, biber
suhi začin
peršinov  list

Za umak:
20 g maslaca
1 kašika  brašna
200 ml vrhnje za kuhanje
50 ml vode
250 ml mlijeka
so, biber

PRIPREMA:

Krompir oguliti i naribati na krupno rende. Crveni i bijeli  luk sitno isjeckati.   U odgovarajućoj  posudi  sjediniti mljeveno meso sa krompirom i lukom.



Jaje umutiti  i dodati u posudu, potom dodati suhi začin, so, biber i peršinov list. Dodati kašiku brašna, te sve fino izmiješati da se dobije ujednačena masa.





Oblikovati šnicle željene  veličine  i pružiti ih na zagrijanom  ulju da blago porumene sa obje strane.

Ispržene šnicle složiti u pleh ili vatrostalnu
posudu, koju smo prethodno malo podmazali uljem.



Počinjemo sa pripremom umaka.
Na ulje u kojem smo pružili šnicle dodati maslac, potom brašno  i kratko propržiti. Neprekidno miješajući  žicom dodati hladno mlijeko i vodu miješajući svo vrijeme. Kada prokuha dodati i vrhnje za kuhanje, so i biber po ukusu i ostaviti da kuha 2 - 3 minute.





Pripremljenim umakom preliti šnicle u tepsiji, pokriti aluminijskom folijom ili poklopcem  i peći oko 20 minuta na 180° C. Zatim skinuti foliju  i peći  na istoj temperaturi  još  15 minuta.
Jelo je spremno za  posluženje.





Prijatno!




Nema komentara:

Objavi komentar