ĐULBASTIJE
Predivan specijalitet, tradicionalni recept, đulbastije. Jako ukusno jelo, prijedlog za preukusan porodični ručak. Šnicle od mljevenog mesa sa rendanim krompirom u bešamel umaku. Obavezno napravite i probajte i uživat ćete u svakom zalogaju.
SASTOJCI:
300 g mljevenog mesa
300 g krompira
1 jaje
1 glavica crvenog luka
1- 2 češnja bijelog luka
1 kašika brašna
so, biber
suhi začin
peršinov list
Za umak:
20 g maslaca
1 kašika brašna
200 ml vrhnje za kuhanje
50 ml vode
250 ml mlijeka
so, biber
PRIPREMA:
Krompir oguliti i naribati na krupno rende. Crveni i bijeli luk sitno isjeckati. U odgovarajućoj posudi sjediniti mljeveno meso sa krompirom i lukom.
Jaje umutiti i dodati u posudu, potom dodati suhi začin, so, biber i peršinov list. Dodati kašiku brašna, te sve fino izmiješati da se dobije ujednačena masa.
Oblikovati šnicle željene veličine i pružiti ih na zagrijanom ulju da blago porumene sa obje strane.
Ispržene šnicle složiti u pleh ili vatrostalnu
posudu, koju smo prethodno malo podmazali uljem.
Počinjemo sa pripremom umaka.
Na ulje u kojem smo pružili šnicle dodati maslac, potom brašno i kratko propržiti. Neprekidno miješajući žicom dodati hladno mlijeko i vodu miješajući svo vrijeme. Kada prokuha dodati i vrhnje za kuhanje, so i biber po ukusu i ostaviti da kuha 2 - 3 minute.
Pripremljenim umakom preliti šnicle u tepsiji, pokriti aluminijskom folijom ili poklopcem i peći oko 20 minuta na 180° C. Zatim skinuti foliju i peći na istoj temperaturi još 15 minuta.
Jelo je spremno za posluženje.
Prijatno!
Nema komentara:
Objavi komentar