subota, 20. listopada 2018.

Moji najbolji recepti - KARAMEL TORTA SA ORASIMA

KARAMEL TORTA SA ORASIMA


Kremasta i neodoljiva torta, koja će vas oduševiti svojim ukusom. Torta se sastoji od  tri sloja kore od bjelanjaka sa orasima, kreme od žumanjaka i slatke pavlake, a sam završni  sloj je fil od karamela i slatke pavlake koji joj daje zaista poseban ukus. Sam ukus oraha i karamel kreme garantira užitak u svakom zalogaju.









SASTOJCI:

Za koru:

4 bjelanjka
6 kašika šećera
3 kašike hladne vode
6 kašika mljevenih oraha
2 kašike brašna
1 prašak za pecivo

Za prvu kremu:

4 žumanjka
100 g šećera
1 vanilin šećer
250 ml mlijeka
1 kesica želatine u prahu ( 10 g)
4 kašike vode
250 ml slatke pavlake
5 kašika mljevenih oraha

Za drugu kremu:

4 kašike šećera
100 ml mlijeka
250 ml slatke pavlake

PRIPREMA:

Za koru umutiti  bjelanjke  u čvrst  snijeg  sa šećerom. Zatim isključiti  mikser i kuhačom ili špatulom  lagano dodati mljevene orahe, vodu i brašno  prosijano  s praškom za pecivo.  Miješati  dok se ne dobije ujednačena  masa. 



Masu za koru preručiti u kalup za tortu promjera 26 cm, koji smo prethodno obložili papirom za pečenje.



Peći  u prethodno zagrijanoj rerni na 180 °C oko 25 minuta. Pečenu koru izvaditi  iz  kalupa i ostaviti da se ohladi.



Počinjemo  sa pripremom prve kreme. Želatinu natopiti u 4 kašike hladne vode. Ostaviti 10 minuta da nabubri.



Pjenasto umutiti žumanjke sa šećerom  i vanilin šećerom.  U šerpu  na šporetu staviti mlijeko da prokuha. Kada prokuha skloniti sa šporeta  i dodati žumanjke, a zatim vratiti na šporet i uz neprekidno  miješanje  na umjerenoj temperaturi  pustiti da prokuha. Zatim skloniti  sa vatre, dodati želatinu i vratiti kratko samo da se želatina  otopi, a ne da ponovo prokuha.





Kremu ostaviti da se ohladi na sobnoj temperaturi. Slatku pavlaku umutiti u šlag, a zatim u nju postepeno  dodavati  ohlađenu  kremu od žumanjaka. Zatim dodati u kremu i mljevene orahe.



Na tacnu za tortu staviti ohlađenu  koru, a oko nje vratiti obruč od kalupa, kako bi počeli sa oblikovanjem  torte.

Na  koru nanijeti prvu kremu od oraha i fino poravnati i ostaviti u frižider  da se stegne dok pripremamo drugu kremu.  


Za  drugu kremu u posudi sa svijetlim dnom karamelizirati  šećer. Zatim preliti  vrućim  mlijekom, jer tako će se karamel brže  otopiti.   


Zagrijavati na umjerenoj temperaturi  dok se karamel ne otopi, zatim skloniti sa šporeta  i  ostaviti da se ohladi.
Slatku pavlaku  umutiti u šlag  i u nju dodati  ohlađenu  karamel kremu i sve umutiti.
Tortu izvaditi  iz frižidera, nožem lagano proći okolo i odstraniti obruč kalupa.



Drugom karamel kremom premazati gornju površinu,a zatim i stranice torte i ukrasiti po želji. 



Tortu zatim vratiti u frižider da se ohladi, a zatim sjeći i poslužiti.









Prijatno!

Nema komentara:

Objavi komentar