Kremasta i neodoljiva torta, koja će vas oduševiti svojim ukusom. Torta se sastoji od tri sloja kore od bjelanjaka sa orasima, kreme od žumanjaka i slatke pavlake, a sam završni sloj je fil od karamela i slatke pavlake koji joj daje zaista poseban ukus. Sam ukus oraha i karamel kreme garantira užitak u svakom zalogaju.
SASTOJCI:
Za koru:
4 bjelanjka
6 kašika šećera
3 kašike hladne vode
6 kašika mljevenih oraha
2 kašike brašna
1 prašak za pecivo
Za prvu kremu:
4 žumanjka
100 g šećera
1 vanilin šećer
250 ml mlijeka
1 kesica želatine u prahu ( 10 g)
4 kašike vode
250 ml slatke pavlake
5 kašika mljevenih oraha
Za drugu kremu:
4 kašike šećera
100 ml mlijeka
250 ml slatke pavlake
PRIPREMA:
Za koru umutiti bjelanjke u čvrst snijeg sa šećerom. Zatim isključiti mikser i kuhačom ili špatulom lagano dodati mljevene orahe, vodu i brašno prosijano s praškom za pecivo. Miješati dok se ne dobije ujednačena masa.
Masu za koru preručiti u kalup za tortu promjera 26 cm, koji smo prethodno obložili papirom za pečenje.
Peći u prethodno zagrijanoj rerni na 180 °C oko 25 minuta. Pečenu koru izvaditi iz kalupa i ostaviti da se ohladi.
Počinjemo sa pripremom prve kreme. Želatinu natopiti u 4 kašike hladne vode. Ostaviti 10 minuta da nabubri.
Pjenasto umutiti žumanjke sa šećerom i vanilin šećerom. U šerpu na šporetu staviti mlijeko da prokuha. Kada prokuha skloniti sa šporeta i dodati žumanjke, a zatim vratiti na šporet i uz neprekidno miješanje na umjerenoj temperaturi pustiti da prokuha. Zatim skloniti sa vatre, dodati želatinu i vratiti kratko samo da se želatina otopi, a ne da ponovo prokuha.
Kremu ostaviti da se ohladi na sobnoj temperaturi. Slatku pavlaku umutiti u šlag, a zatim u nju postepeno dodavati ohlađenu kremu od žumanjaka. Zatim dodati u kremu i mljevene orahe.
Na tacnu za tortu staviti ohlađenu koru, a oko nje vratiti obruč od kalupa, kako bi počeli sa oblikovanjem torte.
Na koru nanijeti prvu kremu od oraha i fino poravnati i ostaviti u frižider da se stegne dok pripremamo drugu kremu.
Za drugu kremu u posudi sa svijetlim dnom karamelizirati šećer. Zatim preliti vrućim mlijekom, jer tako će se karamel brže otopiti.
Zagrijavati na umjerenoj temperaturi dok se karamel ne otopi, zatim skloniti sa šporeta i ostaviti da se ohladi.
Slatku pavlaku umutiti u šlag i u nju dodati ohlađenu karamel kremu i sve umutiti.
Tortu izvaditi iz frižidera, nožem lagano proći okolo i odstraniti obruč kalupa.
Drugom karamel kremom premazati gornju površinu,a zatim i stranice torte i ukrasiti po želji.
Tortu zatim vratiti u frižider da se ohladi, a zatim sjeći i poslužiti.
Prijatno!
Nema komentara:
Objavi komentar