Fini i sočni voćni kolač, uz dodatak slatke pavlake i otopljene čokolade u smjesu za biskvit. Šareni biskvit posebnog ukusa obogaćen višnjama koje mu daju dodatnu svježinu.
SASTOJCI:
5 jaja
180 g šećera
1 vanilin šećer
300 g brašna
80 g gustina
1/2 praška za pecivo
125 ml ulja
150 ml slatke pavake
50 ml mlijeka
100 g čokolade za kuhanje
300 g očišćenih višanja
šećer u prahu za posipanje
PRIPREMA:
Odvojiti bjelanjke od žumanjaka. Izraditi čvrsti snijeg od bjelanjaka.
U drugoj posudi pjenasto umutit žumanjke sa šećerom i vamilin šećerom, dodati slatku pavlaku i još kratko mutiti.
Zatim kuhačom lagano umiješati ulje i mlijeko.
Brašno prosijati sa gustinom i praškom za pecivo.
Pripremljeno brašno dodavati žumancima naizmjenično sa snijegom od bjelanjaka i polako miješati dok se ne dobije ujednačena masa.
Masu zatim podijeliti na dva jednaka dijela. Jedan dio ostaje isti, a u drugi dodati rastopljenu čokoladu.
Pleh veličine 35x23 cm podmazati margarinom i posuti brašnom.
U pleh izliti svijetli dio tijesta, preko njega rasporediti višnje, a preko višanja rasporediti čokoladni dio tijesta za biskvit.
Peći u prethodno zagrijanoj rerni na 180 stepeni oko 30 minuta.
Ohlađen kolač posuti šećerom u prahu, rezati i poslužiti.
Prijatno!
SAVJET VIŠE: Umjesto višanja također se mogu koristiti i maline.
Nema komentara:
Objavi komentar