subota, 2. lipnja 2018.

Moji najbolji recepti - AŠČIKADUNINE SARMICE

AŠČIKADUNINE  SARMICE

Staro tradicionalno bosansko jelo, posebno namijenjeno za svečane prilike. Radi se o tirit piti u vidu fenomenalnih malih zalogaja, punjenih nadjevom od kuhane piletine i travničkog sira, koje svojim izgledom podsjećaju na sarmice.




SASTOJCI:

400 g pečenih jufki (kora) za pitu

Za supu:
500 g bijelog pilećeg mesa
1 mrkva
2 češnja bijelog luka
1 glavica crnog luka
1 korijen peršuna
so, biber,
lovorov list
suhi začin

Za  nadjev:
skuhano pileće meso
200 g kisele pavlake
200 g travničkog sira ( ili nekog drugog tvrđeg bijelog sira)
1 jaje

Za preljev:
200 ml pavlake za kuhanje
1 kašika kisele pavlake
2 jaja
so


PRIPREMA:

Pileće meso staviti kuhati sa isjeckanim povrćem i svim navedenim začinima. Kada se meso skuha supu procijediti, a meso sitno prstima isitniti.



Za nadjev izmiješati ohlađeno i usitnjeno pileće meso, dodati jaje, pavlaku i krupno naredani travnički sir. Po potrebi dodati soli, vodeći računa, jer je travnički sir slan.

Pečene jufke izrezati na kvadrate veličine 20x20 cm. Ukoliko su kore tanje možete korisiti i po dva lista za jednu "sarmicu".

U manju pliću tepsiju nasuti toplu supu, te u nju kratko umakati pečene kore. Zatim ih puniti pripremljenim nadjevom, kako je prikazano na slici, saviti krajeve i motati u rolatiće u vidu sarmica.

Tepsiju za pečenje ili vatrostalnu posudu namazati  maslacem i redati sarmice.



Za preljev umutiti jaja žicom, dodati pavlaku za kuhanje, kiselu pavlaku i malo soli. Sve to preliti preko "sarmica" u tepsiji.
Peći u prethodno zagrijanoj rerni na 180 stepeni C oko 30 minuta dok jelo fino porumeni.






Prijatno!

NAPOMENA: Ovo jelo također možete pripremiti i sa domaćim razvijenim korama, koje nakon razvlačenja izrežete na kvadrate, potom ispečete na ploči šporeta i dalje postupate prema receptu.

Nema komentara:

Objavi komentar