nedjelja, 20. svibnja 2018.

Moji najbolji recepti - KOLAČ SA VIŠNJAMA

KOLAČ SA VIŠNJAMA


Ovaj kolač veoma je jednostavan za pripremu, a umjesto višanja može se napraviti i sa drugim voćem.  Ipak je najljepši sa višnjama, jer mu one daje posebnu svježinu i savršeno se slažu sa mekanim dvobojnim biskvitom.





SASTOJCI:

Za biskvit:

4 jaja
12 kašika šećera
1 vanilin šećer
12 kašika mlijeka
10 kašika ulja
12 kašika brašna
3 kašike griza
1 prašak za pecivo

Za tamni dio:
100 g mljevenih oraha
2 kašike mlijeka

Za fil: 
500 g očišćenih višanja (mogu i smrznute)

PRIPREMA:

Za pripremu biskvita potrebno je razdvojiti bjelanca od žumanaca. U odgovarajućoj posudi mutiti bjelanca sa šećerom i vanilin šećerom u čvrst snijeg, dodati žumanca i još kratko umutiti i zatim isključiti mikser.


Zatim kuhačom ili špatulom lagano dodati ulje i lagano promiješati.
Brašno prosijati sa praškom za pecivo, dodati griz i sve izmiješati.
Potom u masu sa jajima postepeno dodavati pripremljeno brašno naizmjenično sa mlijekom i miješati dok se ne dobije homogena smjesa.




 Tijesto podijeliti na dva jednaka dijela. Jedan dio ostaje svijetao, a u tamniji dio dodati mljevene orahe i 2 kašike mlijeka.

Pleh veličine 35x22 cm premazati margarinom i posuti brašnom.
Izliti u pleh svijetlo tijesto i staviti kratko da se zapeče u prethodno zagrijanoj rerni na 180 stepeni C oko 10 minuta.

Potom kolač izvaditi iz rerne i rasporediti višnje. Ukoliko koristite smrznute, potrebno ih je prethodno odmrznuti i ocijediti.

Preko višanja nanijeti tamni dio biskvita sa orasima i vratiti u rernu da se kolač dopeče na istoj temperaturi. Peći još oko 25 minuta.
Obavezno provjeriti čačkalicom da li je kolač pečen. Ako je čačkalica suha kolač je pečen.

Potpuno ohlađen kolač sjeći na komade željene veličine i poslužiti. 
Po želji posipati šećerom u prahu.




Nema komentara:

Objavi komentar