petak, 11. svibnja 2018.

Moji najbolji recepti - SIRUP OD KOPRIVE

SIRUP OD KOPRIVE


Postoji mnogo recepata za sirup od koprive, ali evo načina kako ga ja pripremam. U kombinaciji sa limunom, sirup je zaista okrepljujući. Kopriva je jako bogata vitaminima A i C, te mineralima osobito kalijem i željezom. Čisti i jača krv, pomaže kod slabokrvnosti, pospješuje cjelokupnu izmjenu tvari u organizmu, te pomaže kod reume, artritisa i gihta.





SASTOJCI:

500 g mladih vrhova koprive
3 l vode
2 kg šećera
2 limuna

PRIPREMA:

Za pripremu ovog sirupa koriste se mladi vrhovi, sa svega nekoliko listova, brojeći od vrha.
Mladi vrhovi koprive beru se prije cvjetanja, na čistim mjestima.

Listove koprive dobro operite i obavezno koristite rukavice prilikom rada, a zatim ih sitno narežite nožem ili kuhinjskim makazama i stavite u veću šerpu.

Vodu prokuhajte i prelijte izrezane listove kipućom vodom i ostavite poklopljeno da stoji 24 sata.



Nakon što pokriveno odstoji, tekućinu procijediti, a koprivu dobro protisnuti. Najbolje je da na veću cjediljku stavite gazu i dobro procijedite da se sva tekućina iz koprive ocijedi.

Dobivenu tekućinu staviti da zavrije, dodati šećer i kuhati na laganoj vatri 15 - 20 minuta. Prilikom kuhanja skidati pjenu. 

Na kraju kuhanja dodati sok od 2 limuna, koji procijedimo kroz cjediljku da komadići pulpe od limuna ne bi završili u sirupu. Ostavimo da vrije još 1-2 minuta.

Još vrući sirup sipamo u čiste, oprane i osušene flaše, koje smo prethodno zagrijali u rerni.
Za pripremu ovog soka potrebno je da imate flaše sa metalnim poklopcima na gvint. 

Nakon toga svaku flašu dobro zatvaramo poklopcem i okrećemo naopako, kako je prikazano na slici i ostavljamo da stoje u tom položaju pola sata.

Potom flaše vraćamo u prvobitni položaj, pokrijemo ih dekicom i ostavimo da se postepeno ohladi. Poklopci će uvući zrak i tako će biti izbjegnuto kvarenje soka.

Od ove mjere dobije se oko 3,5 l sirupa, koji se konzumira razblažen sa vodom. Jako je okrepljujući i osvježavajući.




Nema komentara:

Objavi komentar