SASTOJCI:
500 g mladih vrhova koprive
3 l vode
2 kg šećera
2 limuna
PRIPREMA:
Za pripremu ovog sirupa koriste se mladi vrhovi, sa svega nekoliko listova, brojeći od vrha.
Mladi vrhovi koprive beru se prije cvjetanja, na čistim mjestima.
Listove koprive dobro operite i obavezno koristite rukavice prilikom rada, a zatim ih sitno narežite nožem ili kuhinjskim makazama i stavite u veću šerpu.
Vodu prokuhajte i prelijte izrezane listove kipućom vodom i ostavite poklopljeno da stoji 24 sata.
Nakon što pokriveno odstoji, tekućinu procijediti, a koprivu dobro protisnuti. Najbolje je da na veću cjediljku stavite gazu i dobro procijedite da se sva tekućina iz koprive ocijedi.
Dobivenu tekućinu staviti da zavrije, dodati šećer i kuhati na laganoj vatri 15 - 20 minuta. Prilikom kuhanja skidati pjenu.
Na kraju kuhanja dodati sok od 2 limuna, koji procijedimo kroz cjediljku da komadići pulpe od limuna ne bi završili u sirupu. Ostavimo da vrije još 1-2 minuta.
Još vrući sirup sipamo u čiste, oprane i osušene flaše, koje smo prethodno zagrijali u rerni.
Za pripremu ovog soka potrebno je da imate flaše sa metalnim poklopcima na gvint.
Nakon toga svaku flašu dobro zatvaramo poklopcem i okrećemo naopako, kako je prikazano na slici i ostavljamo da stoje u tom položaju pola sata.
Potom flaše vraćamo u prvobitni položaj, pokrijemo ih dekicom i ostavimo da se postepeno ohladi. Poklopci će uvući zrak i tako će biti izbjegnuto kvarenje soka.
Od ove mjere dobije se oko 3,5 l sirupa, koji se konzumira razblažen sa vodom. Jako je okrepljujući i osvježavajući.
Nema komentara:
Objavi komentar