Iskoristite sezonu trešanja i napravite ovaj jednostavni biskvitni kolač. Recept koji uspijeva i početnicima.
100 g margarina
180 g šećera
1 vanilin šećer
10 kašika mlijeka
1 kašika ruma
2 jaja
300 g brašna
1/2 praška za pecivo
400 g trešanja
šećer u prahu za posipanje
PRIPREMA:
Ukloniti košpice iz trešanja.
Razdvojiti bjelanjke od žumanjaka. Margarin staviti u šerpicu i otopiti na laganoj vatri.
Umutiti bjelanjke sa šećerom i vanilin šećerom u čvrst snijeg, dodati žumanjke, još kratko mutiti i isključiti mikser. Zatim kuhačom lagano umiješati otopljeni margarin, rum, brašno prosijano s praškom za pecivo naizmjenično sa mlijekom.
Miješati dok se ne dobije ujednačena masa. Duguljasti kalup veličine 35x12 cm namazati margarinom i posuti brašnom.
U kalup nanijeti polovinu tijesta, rasporediti polovinu trešanja koje blago utisnemo u tijesto. Zatim rasporediti preostalo tijesto i ostalu polovinu trešanja.
Peći u prethodno zagrijanoj rerni na 180 stepeni C oko 35 minuta.
Pečen kolač ostaviti da se malo ohladi u kalupu, zatim ga izvaditi iz kalupa i ostaviti da se potpuno ohladi.
Potpuno ohlađen kolač posuti šećerom u prahu i rezati na ploške i služiti.
Uživajte u ovom finom i jednostavnom kolaču.
NAPOMENA: Ukoliko nemate duguljasti kalup, kolač možete napraviti u običnom plehu veličine 35x20 cm, ali onda izlijete svo tijesto za biskvit i gore rasporedite trešnje.
Nema komentara:
Objavi komentar