ponedjeljak, 4. lipnja 2018.

Moji najbolji recepti - BISKVITNE PLOŠKE SA TREŠNJAMA

BISKVITNE PLOŠKE  SA TREŠNJAMA


Iskoristite sezonu trešanja i napravite ovaj jednostavni biskvitni kolač. Recept koji uspijeva i početnicima.





SASTOJCI:

100 g margarina
180 g šećera
1 vanilin šećer
10 kašika mlijeka
1 kašika ruma
2 jaja
300 g brašna
1/2 praška za pecivo
400 g trešanja
šećer u prahu za posipanje

PRIPREMA:

Ukloniti košpice iz trešanja.
Razdvojiti bjelanjke od žumanjaka. Margarin staviti u šerpicu i otopiti na laganoj vatri.



Umutiti bjelanjke sa šećerom i vanilin šećerom u čvrst snijeg, dodati žumanjke, još kratko mutiti i isključiti mikser.  Zatim kuhačom lagano umiješati otopljeni margarin, rum, brašno prosijano s praškom za pecivo naizmjenično sa mlijekom. 



Miješati dok se ne dobije ujednačena masa. Duguljasti kalup veličine 35x12 cm namazati margarinom i posuti brašnom.
U kalup nanijeti polovinu tijesta, rasporediti polovinu trešanja koje blago utisnemo u tijesto.  Zatim rasporediti preostalo tijesto i ostalu polovinu trešanja.



Peći u prethodno zagrijanoj rerni na 180 stepeni C oko 35 minuta. 
Pečen kolač ostaviti da se malo ohladi u kalupu, zatim ga izvaditi iz kalupa i ostaviti da se potpuno ohladi.

Potpuno ohlađen kolač posuti šećerom u prahu i rezati na ploške i služiti.


Uživajte u ovom finom i jednostavnom kolaču.

NAPOMENA: Ukoliko nemate duguljasti kalup, kolač možete napraviti u običnom plehu veličine 35x20 cm, ali onda izlijete svo tijesto za biskvit i gore rasporedite trešnje. 

Nema komentara:

Objavi komentar