Jednostavne za pripremu, mekane i neodoljive kiflice sa nadjevom od oraha. Tijesto se priprema sa praškom za pecivo, tako da nije potrebno čekati da naraste. Kiflice su mekane i fine i sutradan.
SASTOJCI:
Za tijesto:
150 g mladog sira (neslanog)
1 jaje
80 g šećera
1 vanilin šećer
4 kašike mlijeka
6 kašika ulja
300 g brašna
1 prašak za pecivo
Za nadjev:
150 g mljevenih oraha
80 g šećera
1 vanilin šećer
100 ml mlijeka
osim toga: šećer u prahu za posipanje
1 prašak za pecivo
Za nadjev:
150 g mljevenih oraha
80 g šećera
1 vanilin šećer
100 ml mlijeka
osim toga: šećer u prahu za posipanje
PRIPREMA:
U odgovarajuću posudu za miješanje dodati sir, jaje, šećer i vanilin šećer i kratko umutiti mikserom da se dobije ujednačena masa.
Zatim dodati mlijeko i ulje i sve lagano promiješati.
Brašno prosijati sa praškom za pecivo i postepeno dodavati pripremljenoj masi. Umijesiti glatko tijesto. Ukoliko se tijesto lijepi, dodati po potrebi još malo brašna.
Za nadjev promiješati orahe sa šećerom i vanilin šećerom i zaliti kipućim mlijekom. Ostaviti da se ohladi.
Tijesto podijeliti na tri jednaka dijela. Svaki dio posebno razvaljati u krug veličine oko 22 cm. Zatim dobiveni krug razrezati na četiri, a onda na osam dijelova.
Na svaki trokutić staviti kašičicu nadjeva, kao na slici i urolati kiflice.
Urolane kiflice redati u pleh, prethodno obložen papirom za pečenje.
Peći ih u prethodno zagrijanoj rerni 20 - 25 minuta na temperaturi od 180 stepeni C.
Ohlađene kiflice posuti šećerom u prahu i uživati u predivnom mekanom slatkom pecivu.
Prijatno!
Nema komentara:
Objavi komentar