Kremaste i lagane, pahuljica kocke sa jagodama. Radi se o nepečenom desertu, koji je idealan za nadolazeće tople dane. Priprema je jednostavna, jer od jedne temeljne kreme dobivamo dva sloja kolača, jedan sa plazma keksom, a drugi sa jagodama. Kolač je jako osvježavajući, tako kada se dobro rashladi poput je sladoleda.
SASTOJCI:
500 ml mlijeka
3 kesice želatine u prahu (po 10 grama)
350 g šećera
500 ml slatke pavlake
500 g jagoda
150 g plazma keksa
PRIPREMA:
Želatine rastvoriti u 10 kašika hladne vode i ostaviti da odstoji 10 minuta da želatina nabubri.
U šerpu na šporetu dodati mlijeko i šećer i staviti da prokuha. Povremeno promiješati da se šećer otopi. Kada mlijeko proključa, skloniti šerpu sa šporeta, dodati pripremljenu želatinu.
Vratiti kratko na vatru da se želatina otopi, a ne da ponovo kuha.
Skloniti šerpu sa šporeta i ostaviti da se mlijeko ohladi na sobnoj temperaturi, uz povremeno miješanje.
U međuvremenu oprati i očistiti jagode i izrezati ih na manje kockice. Samljeti plazma keks.
Kada se mlijeko ohladilo, umutiti slatku pavlaku u šlag u većoj posudi, a zatim postepeno dodavati mlijeko sa želatinom, neprekidno muteći dok se ne dobije ujednačena masa.
Pleh veličine 35x23 cm tanko premazati uljem, pomoću kuharske četkice, da bi se kolač prilikom služenja lakše vadio.
U pleh nanijeti prvi fil sa plazma keksom, lijepo poravnati i staviti kratko u frižider, oko 10 - 15 minuta da se malo stegne.
Nakon toga izvaditi kolač iz frižidera i polako rasporediti i fil sa jagodama. Vratiti kolač u frižider i ostaviti da se ohladi 3-4 sata.
Kolač zatim poslužiti i uživati u fenomenalnom i osvježavajućem ukusu.
Nema komentara:
Objavi komentar