ponedjeljak, 4. lipnja 2018.

Moji najbolji recepti - PAHULJICA KOCKE SA JAGODAMA

PAHULJICA KOCKE SA JAGODAMA

Kremaste i lagane, pahuljica kocke sa jagodama. Radi se o nepečenom desertu, koji je idealan za nadolazeće tople dane. Priprema je jednostavna, jer od jedne temeljne kreme dobivamo dva sloja kolača, jedan sa plazma keksom, a drugi  sa jagodama. Kolač je jako osvježavajući, tako kada se dobro rashladi poput je sladoleda.







SASTOJCI:

500 ml mlijeka

3 kesice želatine u prahu (po 10 grama)
350 g šećera
500 ml slatke pavlake
500 g jagoda
150 g plazma keksa

PRIPREMA:


Želatine rastvoriti u 10 kašika hladne vode i ostaviti da odstoji 10 minuta da želatina nabubri.

U šerpu na šporetu  dodati mlijeko i šećer i staviti da prokuha. Povremeno promiješati da se šećer otopi. Kada mlijeko proključa, skloniti šerpu sa šporeta, dodati pripremljenu želatinu.
Vratiti kratko na vatru da se želatina otopi, a ne da ponovo kuha.
Skloniti šerpu sa šporeta i ostaviti da se mlijeko ohladi na sobnoj temperaturi, uz povremeno miješanje.



U međuvremenu oprati i očistiti jagode i izrezati ih na manje kockice. Samljeti plazma keks.



Kada se mlijeko ohladilo, umutiti slatku pavlaku u šlag u većoj posudi, a zatim postepeno dodavati mlijeko sa želatinom, neprekidno muteći dok se ne dobije ujednačena masa.




Dobivenu kremu podijeliti na dva jednaka dijela. U jedan dio dodati mljevenu plazmu, a u drugi špatulom ili kašikom lagano umiješati jagode.
Pleh veličine 35x23 cm tanko premazati uljem, pomoću kuharske četkice, da bi se kolač prilikom služenja lakše vadio. 
U pleh nanijeti prvi fil sa plazma keksom, lijepo poravnati  i staviti kratko u frižider, oko 10 - 15 minuta da se malo stegne.





Nakon toga izvaditi kolač iz frižidera i polako rasporediti i fil sa jagodama. Vratiti kolač u frižider i ostaviti da se ohladi 3-4 sata.




Kolač zatim poslužiti i uživati u fenomenalnom i osvježavajućem ukusu.





Nema komentara:

Objavi komentar