petak, 29. lipnja 2018.

Moji najbolji recepti - ČORBA OD TIKVICA SA ŠAMPINJONIMA

ČORBA OD TIKVICA SA ŠAMPINJONIMA


Lagana čorbica od povrća, gotova za čas i obično je svi vole, uz dodatak pavlake za kuhanje koja joj daje prijatan i blag ukus.






SASTOJCI:

1 glavica crnog luka 
1-2 mrkve
200 g šampinjona
2 tikvice 
200 ml pavlake za kuhanje
1 l vode
1 kašika gustina
1 povrtna kocka za supu
1 mala kašičica senfa
peršunov list
so 
biber
ulje

PRIPREMA:

Crni luk očistiti i isjeći na kockice. Mrkvu oguliti i izrezati na kolutiće. Tikvice oguliti i također izrezati na kocke, a šampinjone na listiće.



Na malo ulja propržiti crni luk, zatim dodati mrkvu, dobro promiješati i  pustiti da se sve kratko proprži.



Zatim umiješati  tikvice i šampinjone, te još kratko propržiti. Naliti vodom da povrće ogrezne i kada prokuha dodati povrtnu kocku i sve kuhati na laganoj vatri 15 - 20 minuta, dok povrće ne omekša. 



Pred kraj kuhanja dodati so i biber prema ukusu i pavlaku za kuhanje. 
U 50 ml hladne vode razmutiti gustin i senf, te sipati u čorbu.



Kuhati na umjerenoj temperaturi još 5 minuta do željene gustine.
Na samom kraju dodati sitno sjeckani peršunov list.

Čorbica je spremna za posluženje.


Prijatno!





Nema komentara:

Objavi komentar