Kremasta i lagana torta sa piškotama i moka kremom, jednostavna za pripremu, jer nema upotrebe rerne. Topi se u ustima i predivnog je ukusa.
SASTOJCI:
Za podlogu:
400 g piškota ( 42 komada)
Za kremu:
4 žumanjka
4 kašike šećera
5 kašika brašna
500 ml mlijeka
1 vanilin šećer
2 kesice instant cappuccino napitka
60 g čokolade za kuhanje
250 g maslaca ili margarina
150 g šećera u prahu
Za snijeg:
4 bjelanjka
200 g šećera
100 ml vode
Za doradu:
mlijeko za umakanje piškota
PRIPREMA:
Za kremu pjenasto umutiti žumanjke sa šećerom i vanilin šećerom.
Dodati 100 ml mlijeka i brašno, te sve dobro umutiti da se dobije masa bez grudica.
Preostalih 400 ml mlijeka staviti na šporet da prokuha. Kada mlijeko zakipi skloniti šerpu sa šporeta. Dodati pripremljena žumanca i vratiti na vatru i neprekidno miješajući kuhati kremu na umjerenoj temperaturi dok ne dobije potrebnu gustinu.
U još vruću kremu dodati instant cappuccino i čokoladu za kuhanje izlomljenu na kocke. Sve dobro promiješati i fil pokriti prozirnom folijom i ostaviti da se ohladi.
Maslac ili margarin pjenasto umutiti sa šećerom u prahu i njega postepeno dodavati ohlađenu kremu. Mutiti dok se ne dobije pjenasta i ujednačena masa.
Na prigodnu tacnu složiti polovinu piškota koje smo vrlo kratko potopili u mlako mlijeko, kao što je prikazano na slici. Nanijeti polovinu kreme, zatim drugi red piškota potopljenih u mlijeku i na njih preostalu kremu. Lijepo poravnati i staviti u frižider da se ohladi.
Za snijeg vodu i šećer staviti u šerpu na šporet da prokuha. Kada masa prokuha kuhati 8-10 minuta dok se dobije masa gusta kao med, odnosno dok gusto ne teče sa kašike. U međuvremenu mutiti bjelanjke u čvrst snijeg. Vrući šećerni sirup u tankom mlazu sipati u bjelanjke, muteći najvećom brzinom, a nakon toga mutiti i dalje dok se pjena snijega još jače ne zgusne. Još mlakim snijegom premazati tortu.
Ostaviti da se snijeg prohladi na sobnoj temperaturi, a zatim tortu ponovo vratiti na hlađenje u frižider.
Ukrasiti rendanom čokoladom.
Napomena: Ukoliko niste ljubitelj snijega od bjelanjaka, tortu možete ukrasiti i šlagom, a u jednom od narednih recepata slijedi prijedlog kako iskoristiti bjelanjke, koji nam ostanu od pripreme.
Nema komentara:
Objavi komentar