utorak, 24. travnja 2018.

Moji najbolji recepti - PIŠKOTA TORTA SA MOKA KREMOM

PIŠKOTA  TORTA  SA  MOKA KREMOM


Kremasta i lagana torta sa piškotama i moka kremom, jednostavna za pripremu, jer nema upotrebe rerne. Topi se u ustima i predivnog  je ukusa.

SASTOJCI:

Za podlogu: 
400 g piškota ( 42 komada)

Za kremu:
4 žumanjka
4 kašike šećera
5 kašika brašna
500 ml mlijeka
1 vanilin šećer
2 kesice instant cappuccino napitka
60 g čokolade za kuhanje
250 g maslaca ili margarina
150 g šećera u prahu

Za snijeg:
4 bjelanjka
200 g šećera
100 ml vode

Za doradu:
mlijeko za umakanje piškota

PRIPREMA:

Za kremu  pjenasto umutiti žumanjke sa šećerom i vanilin šećerom.
Dodati 100 ml mlijeka i brašno, te sve dobro umutiti da se dobije masa bez grudica.



Preostalih 400 ml mlijeka staviti na šporet da prokuha. Kada mlijeko zakipi skloniti šerpu sa šporeta. Dodati pripremljena žumanca i vratiti na vatru i neprekidno miješajući kuhati kremu  na umjerenoj temperaturi dok ne dobije potrebnu gustinu. 
U još vruću kremu dodati instant cappuccino i čokoladu za kuhanje izlomljenu na kocke. Sve dobro promiješati i fil pokriti prozirnom folijom i ostaviti da se ohladi.
Maslac ili margarin pjenasto umutiti sa šećerom u prahu i njega postepeno dodavati ohlađenu kremu. Mutiti dok se ne dobije pjenasta i ujednačena masa.


Na prigodnu tacnu složiti polovinu piškota koje smo vrlo kratko potopili u mlako mlijeko, kao što je prikazano na slici. Nanijeti polovinu kreme, zatim drugi red piškota potopljenih u mlijeku i na njih preostalu kremu. Lijepo poravnati i staviti u frižider da se ohladi.

Za snijeg vodu i šećer staviti u šerpu na šporet da prokuha. Kada masa prokuha kuhati 8-10 minuta dok se dobije masa gusta kao med, odnosno dok gusto ne teče sa kašike. U međuvremenu mutiti bjelanjke u čvrst snijeg. Vrući šećerni sirup u tankom mlazu sipati u bjelanjke, muteći najvećom brzinom, a nakon toga mutiti i dalje dok se pjena snijega još jače ne zgusne. Još mlakim snijegom premazati tortu.


Ostaviti da se snijeg prohladi na sobnoj temperaturi, a zatim tortu ponovo vratiti na hlađenje u frižider. 
Ukrasiti rendanom čokoladom.  

Napomena: Ukoliko niste ljubitelj snijega od bjelanjaka, tortu možete ukrasiti i šlagom, a u jednom od narednih recepata  slijedi prijedlog kako iskoristiti bjelanjke, koji nam ostanu od pripreme.





Nema komentara:

Objavi komentar