utorak, 10. travnja 2018.

Moji najbolji recepti - PIZZA POGAČICE

PIZZA POGAČICE


Fenomenalnog ukusa pogačice sa pizza nadjevom. Mekane i mirisne vrlo zgodne za posluženje kada imate goste.




SASTOJCI:


Za tijesto:
400 g brašna 
1 kesica suhog kvasca
1 kašikica šećera 
1 kašikica soli
150 ml vode
100 ml mlijeka
50 ml ulja

Za nadjev:

150 g ajvara
4 - 5 kašika gustog paradajz sosa
origano
200 g šunke 
200 g sira (edamer, gauda.. )
šeri paradajz
masline
1 kašika maslinovog ulja


PRIPREMA:

U posudu za miješanje prosijati brašno, dodati kesicu kvasca i šećer i sve promiješati. Dodati zatim ulje, so i mješavinom mlake vode i mlijeka zamijesiti glatko tijesto.
Zdjelu pokriti prozirnom folijom ili poklopcem i ostaviti na toplom mjestu dok tijesto ne udvostruči volumen.

  

Nadošlo tijesto preručiti na radnu površinu i podijeliti na 6 loptica. Ukoliko želite manje pogačice tijesto možete podijeliti i na više loptica. Postupak pripreme je isti.
Svaku lopticu razviti debljine 1cm. Dobijene jufkice poredati u pleh obložen papirom za pečenje. Dno lončića ili neke čaše sa ravnim dnom namazati uljem i u svakoj jufkici napraviti udubljenje za nadjev kako je prikazano na slici.
Za nadjev promiješati ajvar i paradajz sos, dodati malo origana.
Time napuniti udubljenja u pogačicama.
Na to dodati šunku izrezanu na kockice, preko šunke rasporediti krupno ribani sir.



Šeri paradajz izrezati na ploške, kao i masline. U sredinu svake pogačice staviti krišku paradajza, a okolo poredati masline.
Rubove pogačica pomoću kuharske četkice premazati maslinovim uljem. 
Peći u prethodno zagrijanoj rerni 25 - 30 minuta na 180 stepeni C.
Poslužiti tople. Prijatno!






1 komentar: