POSNI GRAH S POVRĆEM
Ukusno, zdravo i zasitno jelo, mnogima omiljeno jelo u dane posta. Grah s povrćem i začinskim biljem odlično se slaže sa domaćom pogačom i sezonskom salatom po vašem izboru.
SASTOJCI:
300 g graha
1 veća glavica crnog luka
1 komad prase
1 - 2 mrkve
2-3 češnja bijelog luka
1 zelena paprika
1 manji korijen celera
lovorov list
so, biber
1 posna (povrtna) kocka za supu
1 kašičica aleve paprike
1 kašika suhog začina
1 kašika pinđura ili paradajz sosa
50 ml ulja
pešinov list
1-2 kašike brašna
PRIPREMA:
Grah očistiti i ostaviti preko noći da se natapa u hladnoj vodi.
Sutradan omekšali grah ocijediti, staviti u lonac sa hladnom vodom i kada prokuha kuhati nekoliko minuta. Zatim grah ocijediti i staviti kuhati u novu hladnu vodu.
Dodajte celer i mrkvu izrezanu na kolutiće, izrezanu zelenu papriku, pola glavice isjeckanog crnog luka, lovorov list, isjeckani
Na ulju propržiti sitno sjeckanu prasu i preostalu polovicu crvenog luka dok ne omekša, dodati so, biber i brašno i kratko propržiti. Skloniti sa vatre i dodati alevu papriku.
Vratiti na vatru i podliti tekućinom u kojoj se kuhao grah i kratko prokuhati.
Grah je spreman za serviranje. Prijatno!
Nema komentara:
Objavi komentar