petak, 6. travnja 2018.

Moji najbolji recepti - POSNI GRAH S POVRĆEM


POSNI GRAH S POVRĆEM 


Ukusno, zdravo i zasitno jelo, mnogima omiljeno jelo u dane posta. Grah s povrćem i začinskim biljem odlično se slaže sa domaćom pogačom i sezonskom salatom po vašem izboru.




SASTOJCI:

300 g graha
1  veća glavica crnog luka
1 komad prase
1 - 2 mrkve
2-3 češnja bijelog luka
1 zelena paprika
1 manji korijen celera
lovorov list
so, biber
1 posna (povrtna) kocka za supu
1 kašičica aleve paprike
1 kašika suhog začina
1 kašika pinđura ili paradajz sosa
50 ml ulja
pešinov list
1-2 kašike brašna

PRIPREMA:

Grah očistiti i ostaviti preko noći da se natapa u hladnoj vodi.
Sutradan  omekšali grah ocijediti, staviti u lonac sa hladnom vodom i kada prokuha kuhati nekoliko minuta. Zatim grah ocijediti i staviti kuhati u novu hladnu vodu.




Dodajte celer i mrkvu izrezanu na kolutiće, izrezanu zelenu papriku, pola glavice isjeckanog crnog luka, lovorov list, isjeckani
bijeli luk i sve staviti da se zajedno kuha dok grah ne omekša. Kada grah omekša pripremamo zapršku.

Na ulju propržiti sitno sjeckanu prasu i preostalu polovicu crvenog luka dok ne omekša, dodati so, biber i brašno i kratko propržiti. Skloniti sa vatre i dodati alevu papriku. 






Vratiti na vatru i podliti  tekućinom u kojoj se kuhao grah i kratko  prokuhati.






Dobiveni umak dodati u grah. Dodati zatim posnu kocku, suhi začin, bibera po ukusu i nasjeckani peršinov list i pinđur ili paradajz sos. Po potrebi dodati još soli. Sve kuhati još pet minuta da se sve fino poveže. 




Grah je spreman za serviranje. Prijatno!

Nema komentara:

Objavi komentar