srijeda, 4. travnja 2018.

Moji najbolji recepti - ŠARENA TORTA

ŠARENA TORTA


Jedna zaista prelijepa torta. Kora od bjelanjaka sa sjeckanim orasima i grožđicama i lagana vanilin krema sa raznobojnim žele bombonama koje daju poseban okus kremi. Torta se jednostavno priprema, jer pečemo samo jednu koru, koju siječemo na trake.





SASTOJCI:

Za koru:
10 bjelanjaka
10 kašika šećera
100 g sjeckanih oraha
100 g suhog grožđa
4 kašike vode
1 kašika ulja
5 kašika brašna
1 prašak za pecivo

Za fil:
10 žumanjaka
10 kašika šećera
1 vanilin šećer
6 kašika brašna
500 ml mlijeka
250 g maslaca
150 g žele bombona ( u raznim bojama)


PRIPREMA:

Kora: Umutiti bjelanjke sa šećerom u čvrsti snijeg. Nakon toga isključiti mikser. Kuhačom ili špatulom lagano dodavati sjeckane orahe, grožđice, brašno promiješano s praškom za pecivo, ulje i vodu.

Sve lagano izjednačiti i izliti u pleh od rerne, veličine 42x 33 cm ili približne veličine, koji smo prethodno obložili  papirom za pečenje, podmazali i posuli brašnom.
Masu lijepo poravnati i staviti peći u prethodno zagrijanu rernu na 180 stepeni C oko 20 minuta. 
Pečenu koru ostaviti da se ohladi, a zatim po dužini izrezati na tri jednake trake.

Fil: Umutiti žumanjke sa šećerom i vanilin šećerom, zatim dodati brašno i 100 ml mlijeka. U šerpu na šporetu dodati  preostalih 400 ml mlijeka da prokuha i kada prokuha skloniti sa vatre i dodati pripremljena žumanca. Vratiti na šporet i na laganoj vatri uz  neprekidno miješanje skuhati kremu dok se ne zgusne. Ukoliko se pojave grudice još vruć fil malo izmiješati mikserom. Nakon nekoliko minuta hlađenja fil pokriti prozirnom folijom da se ne uhvati korica, a zatim ostaviti fil da se potpuno ohladi.



Žele bombone izrezati na sitne kockice. Maslac koji je odstojao na sobnoj temperaturi pjenasto umutiti, a zatim postepeno dodavati ohlađeni fil. Mutiti dok se ne dobije pjenasta i prozračna masa.
U gotov fil špatulom lagano dodati žele bombone.



Na tacnu za tortu staviti prvu koru biskvita i premazati je trećinom fila i tako redom dok ne potrošimo fil i kore.

Tortu zatim ostaviti na hlađenje u frižider i ukrasiti po želji.








Nema komentara:

Objavi komentar