ponedjeljak, 20. listopada 2025.

Moji najbolji recepti- PAPRIKE PUNJENE KUPUSOM

PAPRIKE PUNJENE KUPUSOM 


Nema ništa ljepše od domaće pripremljene zimnice,  a jedna od njih su i paprike punjene kupusom. Jedna od neizostavnih salata, mnogima omiljena. Veoma lak recept, mjera i količina povrća mogu se povećati po potrebi i količini koju želite napraviti. 






SASTOJCI:

15 - 20 manjih paprika (žute babure)
2 kg kupusa
2 kašike soli

Za preliv (presolac):

1,5 litar vode
150 g šećera 
130 g soli
400 ml alkoholnog sirćeta ( bijeli 9%)
5 g vinobrana
biber u zrnu



PRIPREMA:

Glavice kupusa oprati, očistiti od vanjskog oštećenog lista i  održati dio korijena.
Zatim kupus sitno naribati ili narezati oštrim nožem na tanke rezance.

Naribani ili narezani kupus posoliti sa 2 kašike soli, rukama izmiješati i izgnječiti.
Ostaviti da stoji najmanje pola sata da omekša i pusti svoj sok.


Plodove paprike koji su čvrsti i zdravi očistite od peteljki i unutrašnjeg sadržaja.

Oprati ih, a zatim ih poredati na rešetku ili ubrus kako bi se ocijedile i prosušile.



Pripremljene paprike napuniti kupusom, kao na slici. Uzimati manju količinu kupusa, blago ga ocijediti i puniti paprike. 

Tako napunjene paprike ostaviti da odstoje 2 - 3 sata u pokrivenoj većoj posudi, kako bi paprike omekšale, da bi ih bilo lakše stavljati u staklenke.


Za preliv ili presolac pomiješati vodu, sirće, šećer, so i vinobran, dok se sve ne otopi.
U dobro oprane veće staklene tegle redati paprike.
Na vrh paprika stavite plastičnu rešetke da biste spriječili da paprike isplivaju.
U svaku teglu dodati po nekoliko zrna bibera.


Pripremljenim prelivom preliti paprike u teglama.



Zatvoriti čistim i novim odgovarajućim poklopcima.




Naša salata za zimu je gotova.
Tegle odložiti na tamno i hladno mjesto.
Nakon dvije sedmice salata od punjenih paprika kupusom spremna je za konzumaciju.



Nema komentara:

Objavi komentar