PAPRIKE PUNJENE KUPUSOM
SASTOJCI:
15 - 20 manjih paprika (žute babure)
2 kg kupusa
2 kašike soli
Za preliv (presolac):
1,5 litar vode
150 g šećera
130 g soli
Plodove paprike koji su čvrsti i zdravi očistite od peteljki i unutrašnjeg sadržaja.
400 ml alkoholnog sirćeta ( bijeli 9%)
5 g vinobrana
biber u zrnu
PRIPREMA:
Glavice kupusa oprati, očistiti od vanjskog oštećenog lista i održati dio korijena.
Zatim kupus sitno naribati ili narezati oštrim nožem na tanke rezance.
Naribani ili narezani kupus posoliti sa 2 kašike soli, rukama izmiješati i izgnječiti.
Ostaviti da stoji najmanje pola sata da omekša i pusti svoj sok.
Oprati ih, a zatim ih poredati na rešetku ili ubrus kako bi se ocijedile i prosušile.
Tako napunjene paprike ostaviti da odstoje 2 - 3 sata u pokrivenoj većoj posudi, kako bi paprike omekšale, da bi ih bilo lakše stavljati u staklenke.
U dobro oprane veće staklene tegle redati paprike.
Na vrh paprika stavite plastičnu rešetke da biste spriječili da paprike isplivaju.
U svaku teglu dodati po nekoliko zrna bibera.
Zatvoriti čistim i novim odgovarajućim poklopcima.
Naša salata za zimu je gotova.
Tegle odložiti na tamno i hladno mjesto.
Nakon dvije sedmice salata od punjenih paprika kupusom spremna je za konzumaciju.
Nema komentara:
Objavi komentar