ponedjeljak, 22. travnja 2019.

Moji najbolji recepti - GRAŠAK SA ĆUFTICAMA

GRAŠAK SA ĆUFTICAMA


Uz pljeskavice i ćevape, ćufte su sigurno najpopularnije jelo od mljevenog mesa. Fino i zasitno varivo od graška, mrkve i krompira sa ćufticama, prijedlog za ukusan ručak koji se vrlo lako  i brzo priprema.










SASTOJCI:

500 g graška

2 glavice crvenog luka
1-2 mrkve
2-3 krompira
1 kašika gustina
50 ml paradajz pirea
1 kašičica aleve paprike
so, biber
kopar, peršin
suhi začin 
ulje

Za ćuftice:
300 g mljevenog mesa
1 jaje
2 češnja bijelog luka
so, biber
1-2 kašike prezle


PRIPREMA:


Crveni luk očistiti i izrezati na kockice, mrkvu oguliti i izrezati na kolutiće. Krompir oguliti i izrezati na kocke.




U šerpi na zagrijanom ulju propržiti crveni luk, a zatim dodati mrkvu i nju kratko propržiti.




 Zatim dodati grašak i krompir, suhi začin, so i biber uz dolijevanje tople vode dinstati dok povrće potpuno ne omekša.
Količinu vode dodajete prema potrebi ovisno kakvu gustoću variva volite.



Dok se grašak kuha, u odgovarajućoj posudi sjediniti mljeveno meso, dodati protisnuti bijeli luk, jaje, so i biber po ukusu i prezle po potrebi da se dobije ujednačena masa.

Nauljenim dlanovima oblikovati manje ćuftice.



Zatim ih pržiti na zagrijanom ulju dok ne porumene sa svih strana.






U međuvremenu nam je grašak sa povrćem skoro gotov i svo povrće je omekšalo.
Posebno razmutiti gustin sa malo vode, dodati paradajz pire, alevu papriku, kopar i peršin i dodati u grašak i prokuhati 1-2 minute.



Potom u grašak dodati i ispržene ćuftice i sve još vrlo kratko prokuhati.




Varivo od graška sa ćufticama spremno je za posluženje.




Prijatno!

Nema komentara:

Objavi komentar